Jako bliska budućnost: Taksi bez vozača

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jako bliska budućnost: Taksi bez vozača

  Francuski start up NAVYA predstavio je prvi samostalni taksi – bez prostora za vozača, bez volana i papučica za vožnju.

  Reč je o električnom automobilu za šest putnika, koji može da se kreće brzinom do 70 kilometara na sat.

  Opremljen je sa nešto više od 20 senzora, kamera i radara koji se brinu o preciznosti kretanja.

  “Ovo vozilo je prvi taksi robot koji će biti komercijalizovan na globalnom nivou – što znači, vi ga naručite – mi ga dostavimo. Dakle, ne govorimo o postojanju u dalekoj budućnosti, to je nešto što postoji pred vašim očima. Ovo vozilo, koje može da primi od jedne do šest osoba, može komotno da učestvuje u gradskom saobraćaju, jer dostiže brzinu do 70 km na sat. Dakle, mi ćemo smanjiti broj vozila u gradovima i otvoriti prostor za nove usluge”, navodi Kristof Sape, izvršni direktor kompanije NAVYA.

  Ova mala francuska kompanija takmiči se sa najvećim tehnološkim kompanijama poput Gugla ili Ubera i proizvođačima automobila kao i drugim startapovima koji se bave kreiranjem autonomnog prevoznog sredstva.

  “Ulazimo u svet taksi robota. Ima tu i drugih igrača – Google kao lider, s kojim je teško takmičiti se, sa svojim WAYMO autonomnim automobilom. Mi se nadamo da ćemo ih sustići, iako imamo ograničena sredstva. Istina je da smo prvi koji će komercijalizovati takvo vozilo, staviti ga u upotrebu… I mislim da je to važna razlika”, navodi Sape.

  Taksi robot se već može naručiti, iako treba da prođe još nekoliko testova na proleće naredne godine. Prva prezentacija inovacije očekuje se u Las Vegasu u januaru, dok bi se prve isporuke mogle dogoditi već u julu 2018.

  Izvor: N1/agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE