Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Jaja u Srbiji poskupela 30 odsto, ali su najjeftinija u regionu, možda i u Evropi“

  Jaja su u odnosu na prošlu godinu poskupela 30 odsto, ali novog poskupljenja pred Uskrs neće biti, rekao je direktor Zajednice živinara Beograd Rade Škorić.

  On je Radio-televiziji Srbije kazao da je do velikog povećanja došlo zbog drastičnog pada cena uslovljenih pojavom korona virusa.

  „Jaje je bilo u depresiji cena. Imali smo veliki problem zbog pojave virusa korone, zaustavljeno tržište kada su proizvođači molili vladu da skine sa tržišta zaostalu količinu jaja i tada počinje problem jer je cena u maloprodaji bila 12 do 13 dinara dok je kod farmera bila šest“, istakao je Škorić.

  Dodao je da su jaja u Srbiji najjeftinija ne samo u regionu, već možda i u čitavoj Evropi.

  „Jaje je najjeftiniji artikal kad treba da se sa proteinima snabdete za doručak ili večeru i za te pare ništa drugo ne možete uraditi da kvalitetno doručkujete ili večerate“, naglasio je Škorić.

  Prema njegovim rečima, Srbija ima višak jaja, kvalitetnu proizvodnju, dobru genetiku, dobre proizvođače i velike farme, pa na sreću ne uvozi jaja, jer su najjeftinija u regionu.

  „Uskrs za proizvođače nije više što je nekada bio, danas niko više ne farba 100 jaja, to je simbolično obeležavnje pa se svede na 10 do 20 jaja“, kazao je Škorić i dodao da prodaju jaja diktira trgovina svojim akcijama „gde ćete moći da kupite jaje za dinar ako nešto drugo kupite“.

  Kako je istakao, pred praznik će cene rasti možda dinar ili dva, ali ne više od toga.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE