Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac,kreditni rejting

  Vlada Srbije obećala da će POVEĆATI neoporezivi iznos minimalca, evo za koliko

  Predstavnici Ministartva finansija Srbije predložili su danas na pregovorima oko povećanja minimalne zarade za 2023. godinu da država poveća neoporezivi iznos zarade sa 19.300 dinara na 21.712 dinara, ili za 12,5 odsto i da na taj način umesto poslodavaca preuzme teret dodatnih izadataka, izjavio je, posle tog sastanka, ekonomski savetnik u sindikatu UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić. 

  On je za Betu rekao da je država ponudila i da smanji i doprinose za zdravstveno osiguranje, ali konkretan iznos nije saopšten.

  Poslodavci su, prema njegovim rečima, spremni da prihvate predloženo povećanje minimalne zarade za 14 odsto odnosno da ona iznosi oko 40.000 dinara, ako ih država rastereti poreskim olakšicama.

  „Ne očekujemo da će Vlada Srbije pristati na zahtev sindikata da se zarada koriguje dva puta i jedan iznos važi do kraja godine, a da se za narednu ponovo pregovara krajem godine s obzirom na njen čvrst stav i pravo da prema Zakonu o radu u slučaju nepostizanja dogovora između nje, sindikata i poslodavaca, sama utvrdi iznos“, rekao je Ristić.

  Novac, iznos, štednja

  Novac, iznos (Pixabay)

  Sindikati smatraju da minimalni iznos zarade treba da se uskladi sa minimalnom korpom

  Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član pregovaračkog tima Zoran Marković rekao je da sindikati ne prihvataju predloženo povećanje minimalne zarade od 14 odsto na oko 40.000 dinara koju je predložila država i po kojoj bi radni sat sa 201,22 dinara poskupeo na 229,36 dinara.

  „Još u maju pokrenuli smo inicijativu da se minimalna zarada koriguje naviše prema minimalnoj korpi iz maja ove godine kada je koštala 43.695 dinara, a da se u decembru pregovara za minimalnu zaradu za 2023. godinu i da se ona tada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom“, rekao je Marković.

  Dodao je da je minimalna zarada prema dogovoru iz 2018. godine trebalo da se izjednači sa potrošačkom korpom prošle godine, ali se odustalo zbog pandemije korona virusa i da je krajnje vreme da se to sada učini.

  Poslodavci, prema rečima predstavnika Unije poslodavaca Nebojše Atanackovića, pristaju na predlog države o povećanju minimalca za 14 odsto na oko 40.000 dinara pod uslovom da se taj trošak kompenzira, odnosno da se država odrekne dela prihoda od poreza i doprinosa na plate.

  Radna grupa će održati još jedan sastanak sledeće nedelje. Konačna odluka će biti doneta na Socijalno-ekonomskom savetu. U slučaju da se ne dogovore, konačnu reč će dati država do 15. septembra.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je dva meseca pre početka pregovora da će minimalac sa oko 35.000 dinara biti povećan na 40.000 dinara, a to je učinio i prošle godine i tako je i bilo, pregovori su bili potpuno formalni.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE