Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izmene zakona olakšale rušenje

  Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata u Srbiji, koje će se primenjivati od 6. novembra, omogućiće da država i lokalna vlast ruše nelegalno izgrađene objekte posle donošenja najčešće drugostepenog rešenja, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

  „U objektima koji su nelegalno izgrađeni, više neće moći da se obavljaju uslužne aktivnosti. Zato oni koji se nalaze u procesu ozakonjenja, moraju što pre da završe taj postupak jer s takvom nekretninom ne mogu da funkcionišu“, kazala je ministarka na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  Po njenim rečima, građani nemaju razloga da grade nelegalno jer je država stvorila sve uslove za brzo i lako dobijanje građevinskih dozvola i lokacijskih uslova.

  „U periodu 2015-2018 doneto je 183.000 rešenja o rušenju nelegalne gradnje na osnovu kojih je srušeno 78 bespravno građenih objekata u parkovima prirode. Ovim izmenama je još više pooštren postojeći zakon s obzirom na to da je praksa pokazala da na terenu postoje problemi sa ozakonjenjem bespravne gradnje“, rekla je Mihajlović.

  Ona je kazala da je u prethodne tri godine prihod od taksi za ozakonjenje bio 3,9 milijardi dinara i da očekuje da u narednih pet godina taj prihod bude 40 milijardi. „Kapacitet za primenu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata postoji, jer trenutno imamo više od 1.000 ljudi u jedinicama lokalne samouprave koji su za to zaduženi“, dodala je ministarka.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da te izmene predviđaju da sve građevinske inspekcije s lokalnog nivoa budu premeštene na nivo Beograda.

  Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Boško Drašković kazao je da su ove izmene bitne i sa aspekta ekonomije. „Sada imamo više od dva miliona objekata za ozakonjenje, a to je mrtav kapital. Ako se takvi sistemi ozakone, oni prelaze u aktivan kapital koji građani mogu da koriste za hipoteke i druge privredne aktivnosti“, kazao je Drašković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE