Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jovan Memedović SCRN

  IZJAVA DANA: Zakasnili smo sa vaspitanjem, sad samo gasimo požar

  Novinar i autor serijala Savim prirodno Jovan Memedović pokušao je da na 36. tribini „Nije filozofski ćutati“ pod nazivom „Od zagađenja do uništenja – čovek, priroda i odgovornost“ kroz primere iz Norveške i Srbije odgovori na pitanje gde je napravljena greška u zaštiti životne sredine. 

  Jedan od primera odnosio se na vaspitavanje dece.

  Memedović: Ovo su dva primera razlike između vaspitanja dece u Norveškoj i Srbiji. U Norveškoj, kako bi decu približili prirodi, s obzirom da su u današnje vreme sve manje u kontaktu s njom, uvedeni su „vrtići pod otvorenim nebom“, koji podrazumevaju da deca 6-8 sati u toku dana budu napolju, bez obzira kakvo je vreme. U toku tog perioda čak imaju i neke vežbe, kao što je hodanje po konopcu, gde bi mogli i malo da se povrede, ali to roditeljima nije uopšte smetalo.

   

  Na drugoj strani, u jednom od vrtića u Srbiji vaspitačice su mi rekle da decu izvode napolju samo kada je lepo vreme jer se roditelji bune da se ne isprljaju.

   

  To smo mi trenutno. Možemo da pričamo da nam je važna ekologija i životna sredina, ali napravili smo ogroman propust, na tome je trebalo ranije raditi, decu je od malena trebalo učiti odnosu prema prirodi, sakupljanju đubreta, reciklaži

   

  Sve ovo nam se dešava jer decu nismo uveli u tu priču. Deca pojma nemaju o tome! Dešavaju nam se užasne stvari, koje su već pobrojane, kako to da rešimo… Sada je već kasno, sada moramo da se borimo na ulici, umesto da su to deca naučila u osnovnoj školi i da imaju razvijenu svest o tome. Problemi između države i ekologa idu od toga jer je narod izgubio veru u državu, a država ne može da se osloni na svest građana. Niko nam to nije ugradio. Sada samo gasimo požar, ali to teško ide

   

  Izvor: Balkan Green Energy News

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE