Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZJAVA DANA: Nekoliko praktičnih razloga za trajno pomirenje Srba i Hrvata

  Pomirenje Srba i Hrvata i uspostavljanje trajno dobrih odnosa Srbije i Hrvatske neophodno je i bilo bi logično iz niza razloga, poručuje hrvatski istoričar i profesor na Univerzitetu u Zagrebu Tvrtko Jakovina

  Hrvatskoj je stabilna i bogata Srbija što ranije članica Evropske unije, jednako važan cilj kao što bi to trebao da bude i za samu Srbiju. U svetu koji je nestabilniji nego pre, bogatija, stabilnija, evropska Srbija Hrvatskoj je potrebna želi li i sama zadržati stabilnost.

  Ukoliko Hrvatska, ali i Srbija i međunarodna zajednica žele ikada da raspletu prilike u BiH, neophodno je najpre pomiriti Srbiju i Hrvatsku i to ne samo tako površno, već iskreno.

  Srbija bi Hrvatskoj mogla da pomogne i sa po kojim radnikom jer „gastarbajteri“ iz Srbije ne traže vreme prilagođavanja. Hrvati i Srbi govore jezike kojim se razumeju, čitaju se – pod uslovom da nije na na ćirilici.

  Bilo bi isto tako lakše kad bi obe crkve bile spremne više da deluju u skladu s onim što bi od njih tražilo njihovo poslanje, na pomirenju, ljubavi…

  Ali zaključuje:

  Puno je razloga zašto bi bilo logično i dobro da se Hrvatska i Srbija pomire, da pokušaju biti sličnije Francuskoj i Nemačkoj, a ne Indiji i Pakistanu. Ono što je logično ne znači da je uvek i najizglednije. Ono što donosi dobrobit i zaceljenje rana ne znači da može nadjačati nacionalizme i političke interese koji su isključivi i rušilački.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: FB

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE