Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IZJAVA DANA: Kako će izgledati nacionalni udžbenici čiji je jedan od autora – patrijarh?

  Novi v.d. direktor „Službenog glasnika“, bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, planira pripajanje Zavoda za udžbenike ovom preduzeću, ali i izdavanje nacionalnih udžbenika čiji će, prema navodima Šarčevića, jedan od autora biti patrijarh Porfirije.

  „Jednostavno, država može da propiše šta je to srpski nacionalni udžbenik, po uzrastu đaka. A sadašnje školske knjige ostaju kakve i jesu. Novim udžbenikom samo dopunjujemo nacionalna saznanja učenika u Srbiji. Tako će, konačno, malo više da uče o holokaustu, koji bi trebalo da bude posebna lekcija u delu koji će se odnositi na Drugi svetski rat. Veliku ulogu odigraće stručnjaci iz sfere visokog obrazovanja koji će na kraju odrediti sadržaj tih udžbenika. Biće uključeni mnogi fakulteti, profesori sa psihologije, koji će brinuti o tome da đaci ne budu preopterećeni, a da se sve uklopi u postojeći fond časova. Već neko vreme pregovaram sa pojedinim profesorima, a pomoć je ponudio i patrijarh Porfirije i moguće je da će i on biti uključen„, otkriva Šarčević, koji za Politiku kaže da je sve osmislio dok je bio na prethodnoj funkciji savetnika za obrazovanje predsednika i premijerke.

  Nacionalni udžbenici, kako ih naziva, sadržaće lekcije iz više predmeta i oblasti koji tek treba da budu određeni, a obuhvatiće, na primer, nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju.
  „Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će država to da uredi. Daću sve od sebe da se pomenute knjige nađu pred đacima već od 1. septembra. Neće biti direktnog ocenjivanja za njih kao za klasične predmete. Oni će biti dopuna redovnom gradivu, nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okivru ocene iz projektne aktivnostiući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika“, precizira Šarčević..

  Izvor: BIZLife/politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE