Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Izgradnja naftovoda logična alternativa fudbalskom stadionu“

  Predstavnik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, rekao je da bi izgradnja naftovoda koji bi bio alternativa Jadranskom naftovodu (JANAF), bila korisna opcija izgradnji fudbalskog stadiona koji se planira u Beogradu.

  „Izgradnja naftovoda koji bi zamenio snabdevanje Srbije naftom preko JANAF-a je korisna i logična alternativa za gradnju fudbalskog stadiona ili autoputa koji je nedovoljno iskorišćen“, rekao je Atanacković na pitanje Bete da li je to skupa i moguća investicija, pošto su predsednik Srbije Alaksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić nagovestili takvu mogućnost.

  Vučić i Brnabić su rekli da, zbog pokušaja Hrvatske da spreči izuzimanje Srbije iz osmog paketa sankcija EU da se snabdeva ruskom naftom preko JANAF-a, koji najvećim delom prolazi kroz tu zemlju, razmatra alternativno rešenje, a Ministarstvo energetike je saopštilo da se već planira diversifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom „Družba“ kojim se ruska nafta iz Risije transportuje do rafinerije kompanije MOL u Budimpešti.

  Analiziraju se dve opcije spajanja sa „Družbom“, kako je navelo Ministarstvo.

  Prva je izgradnja naftovoda do Segedina, do Aldje. Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi dugačka 128 kilometara, od čega 104 na teritoriji Srbije, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na teritoriji Srbije.

  Nebojša Atanacković, Printscreen

  Druga opcija za spajanje sa naftovodom „Družba“ kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Sazhalombate, dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije je oko 240 miliona evra.

  Povezivanje s naftovodom „Družba“, kako je navelo Ministarstvo, znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte.

  Mićović: Potrebna temeljna studija

  Generalni sekretar Udruženja naftinih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, rekao je da naftovod prema zakonu može da gradi jedino država i da treba napraviti temeljnu studiju koja bi uzela u obzir i političke i ekonomske parametre.

  „Izgradnja naftovoda je po zakonima Srbije u nadležnosti države, pa treba napraviti temeljnu studiju i u obzir uzeti širi kontekst i političke i ekonomske parametre, ne samo cenu cevovoda, već i dugoročnu isplativost za transport potrebnih količina“, rekao je Mićović.

  Savić: Povezivanje sa „Družbom“ najbolje rešenje

  Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije, Ljubinko Savić, rekao je da bi najbolje rešenje bilo povezivanje sa naftovodom „Družba“, ako postoji kapacitet i za potrebe Srbije.

  „Naftovod ‘Družba’ doprema naftu iz Rusije do rafinerije MOL kod Budimpešte i to bi bilo najizglednije i najidelnije rešenje pod uslovom da kapacitet može da omogući dopremanje potrebnih količina za Srbiju“, rekao je Savić.

  Naftovod „Družba“ koji radi od 1964. godine, sa 4.000 kilometara najduži u svetu, počinje u Samarskoj oblasti u Rusiji, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađrske, Letonije i Litvanije.

  Srbija Hrvatskoj za transportne takse sirove nafte JANAF-om godišnje plaća od 45 do 48 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE