Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izbori u 89 gradova i opština, oči uprte u Beograd, Novi Sad i Niš

  U Srbiji se održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

  Građani Beograda sutra biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština – Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

  Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasaće se na 1.265 biračkih mesta.

  Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u „Vodiču za birače“, da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

  Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

  Za vlast u Novom Sadu takođe se bori 14 izbornih lista, Gradska izborna komisija je utvrdila da pravo glasa 2. juna ima 339.225 građana.

  U Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, a pravo glasa će imati 228.502 birača.

  U Valjevu između šest lista biraće 77.176 Valjevaca, dok će 94.355 punoletnih žitelja Čačkabirati između sedam lista.

  Domaći i strani posmatrači

  Od 1.581 domaćeg posmatrača na beogradskim izborima, najviše ovlašćenja, 1.030 izdato je posmatračkoj misiji Crta, potvrdila je za agenciju Beta Gradska izborna komisija (GIK).

  Cesid će imati 351 posmatrača, Građani na straži 135, a „Kreni Promeni“ 62 posmatrača. Izbore će nadgledati i troje posmatrača Jukoma, rečeno je iz GIK.

  Za praćenje rada same gradske komisije izdato je osam ovlašćenja za Crtu, pet za Cesid, četiri za Građane na straži i tri za Jukom.

  Kada je reč o stranim posmatračima rad GIK-a pratiće 129 posmatrača ODIHR-a, a isti broj ovlašćenja izdat je i za praćenje izbora po opštinama.

  Kako je rečeno u GIK-u izbore će pratiti i posmatrači organizacija IFES, IREX, ambasada SAD-a, Holandije, Slovačke, Velike Britanije, kao i iz delegacija EU u Srbiji.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE