Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izazov „Blue balloon“ prvi put u Srbiji

  Život sa dijabetesom tip 1 predstavlja poseban izazov i oboleli, kojih prema procenama u Srbiji ima oko 30.000, nalaze se u situaciji kao da konstantno balansiraju balon dok uporedo obavljaju svakodnevne aktivnosti. Održavanje optimalnih nivoa glukoze u krvi od obolelih zahteva stalnu opreznost, dok je za druge ljude taj problem često nevidljiv.

  Na predstavljanju izazova „Blue Balloon“, koji je pokrenut i u Srbiji, Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, istakao je da je potrebno razbiti stigmu društva prema osobama koje žive sa dijabetesom.

  „Važno je podići svest društva o životu osoba sa dijabetesom tip 1.  Potrebno je ovu bolest učiniti vidljivijom jer iako se ove godine obeležava sto godina od otkrića insulina, osobe sa dijabetesom tip 1 svakodnevno doživljavaju i stigmatizaciju od društva zbog stvari koje objektivno ne mogu da kontrolišu“, istakao je Opačić.

  Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja značajan zdravstveni problem. U prilog tome govore podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da je u Srbiji šećerna bolest peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

  Prof. dr Katarina Lalić,  endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da prema procenama u Srbiji oko 10 odsto stanovništva ima dijabetes.

  „Naš zajednički zadatak je da u javnosti podignemo alarm i da shvatimo koliko je to česta bolest. Prema procenama na svakog pacijenta koji ima dijabetes dolazi jedan koji ne zna da ga ima, a važno je istaći i to da raste broj osoba sa dijabetesom tip 1 u svetu“, naglasila je prof. dr Lalić i dodala da smo napredovali u lečenju dijabetesa i da su u Srbiji dostupni svi savremeni insulini.

  Učesnici su skrenuli pažnju i na predrasude, a najčešća predrasuda proizilazi iz nedovoljne informisanosti o samoj bolesti, pa se često za osobe koje žive sa dijabetesom misli da su same odgovorne za svoju bolest zbog loših navika u ishrani i nezdravog životnog stila. A dijabetes tip 1 je genetska autoimuna bolest i nije posledica „nezdravog“ načina života.

  „Blue Balloon“ izazov

  Na Svetski dan dijabetesa u Srbiji je pokrenut izazov „Blue balloon“ s ciljem da se skrene pažnja javnosti na nevidljivi teret koji osobe sa dijabetesom, i njihovi bližnji, svakodnevno nose, a to je balansiranje brige o svom zdravlju sa dnevnim obavezama. Izazov je pokrenut je 2021. godine širom sveta i do sada je u njemu učestvovalo 70 uticajnih influensera, a  domet  kampanje je preko 21 milion korisnika. Osim influensera, izazovu se priključilo i 19 udruženja pacijenata širom Evropske unije, Bliskog istoka i Afrike.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE