Iz kragujevačkog Fijata ni 40.000 automobila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iz kragujevačkog Fijata ni 40.000 automobila

  Ovogodišnja proizvodnja u kragujevačkom Fijat Krajsleru završava se u ponedeljak, 9. maja, a nastaviće se 15. januara naredne godine, piše Danas.

  Iz pogona Fijatove fabrike u Kragujevcu u 2019. godini, prema nezvaničnoj informaciji, izašlo je nešto manje od 40.000 gotovih automobila, što je za više od 20.000 vozila manje nego lane.

  Time se nastavlja kontinuirani pad proizvodnje u kragujevačkoj fabrici koji traje od 2013. godine, kad je sa proizvodnih traka sišlo rekordnih 117.000 vozila, nakon čega se taj broj, iz godine u godinu, smanjivao.

  Sa ovogodišnjom proizvodnjom manjom od 40.000 automobila, kapaciteti u Fijat Krajsleru iskorišćeni su tek sa nekih 25 posto.

  U kragujevačkom Fijat Krajsleru u 2019. bilo je više od 130 neradnih dana. Fabrika ima zakonsko pravo na proizvodne zastoje od 45 dana, ali je, zbog sve slabije potražnje za modelom “500L”, pre svega na severnoameričkim, u poslednje vreme i na evropskim tržištima, Vlada Srbije, na zantev kompanije, Fijat Krajsleru odobrila čak 87 dodatnih neradnih dana.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, 28.novembra u Kragujevcu, da u dogledno vreme očekuje “važne vesti o Fijatu”. Poručio je da Kragujevčani mogu da računaju na podršku države toj kompaniji.

  U Fijat Krajsleru se špekuliše da će u prvoj polovini naredne godine u fabrici da bude oko 60 radnih dana, nakon čega će zaposleni da odu na plaćeno odsustvo, kako bi započele pripreme (izmeštanje linija i drugo) za početak proizvodnje novog ili još jednog modela.

  Izvor: Danas

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE