Zemlja EU koja već zna da će 3 godine zaredom biti u plusu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zemlja EU koja već zna da će 3 godine zaredom biti u plusu

  Evropska komisija (EK) je prognozirala da će Nemačka zadržati budžetski suficit najmanje do 2021. godine.

  EK kaže da će deficit Francuske biti iznad propisanog praga EU u ovoj godini, a da će italijanski dug nastaviti da raste i dostići će nivo od gotovo 140 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, zvanični Brisel je ocenio da će 19-člana evrozona zadržati neutralnu fiskalnu poziciju u ovoj i sledećoj godini, uprkos kontinuiranim pozivima Nemačkoj i drugim bogatijim državama da potroše više sredstava u borbi protiv dugotrajnog ekonomskog usporavanja, prenosi Rojters.

  Uprkos pogoršanim izgledima rasta, Nemačka bi ove godine trebalo da zadrži veliki budžetski suficit od 1,2 odsto BDP. Suficit će se smanjiti na 0,6 odsto BDP sledeće, a 2021. godine na 0,2 odsto BDP, predviđa Komisija.

  Holandija, koja je takođe među članicama evrozone koje mogu odvojiti više sredstava, ove godine će uknjižiti suficit od 1,5 odsto BDP, iduće godine od 0,5 odsto, a 2021. godine od 0,4 odsto BDP.

  Javni dug Italije, koja već ima apsolutno najveći dug u EU, prema proceni EK, porašće na 136,2 odsto BDP u ovoj, dogodine će se povećati na 136,8, a 2021. godine na 137,4 odsto BDP.

  Projekcije EK razlikuju se od procena italijanske vlade, koja predviđa da će javni dug iduće godine pasti na 135,2 odsto BDP i nastaviti da opada 2021. godine.

  Francuska, čiji je dug blizu 100 odsto BDP, takođe troši više ove godine i očekuje se da će povećati budžetski deficit na 3,1 odsto BDP, prema procenama Komisije, što je iznad praga EU od 3,0 odsto brito proizvoda. Budžetski deficit Francuske bi, kako poručuju iz EK, trebalo da padne na 2,2 odsto BDP u 2020. godini.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE