Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IT giganti u borbi za Pentagonove milijarde

  Projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) želi da objedini nabavku klaud usluga vrednu 10 milijardi dolara, privukao je velika imena iz tehnološkog sveta.

  Za 10 Pentagovnovih milijardi i prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli Amazon, Gugl, Majkrosoft, IBM, Orakl i Rin Klaud. Ali, tada je priča počela da se komplikuje.

  Prvo su zaposleni Gugla organizovali proteste ne želeći da njihova kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje, pa je Gugl pod pritiskom odustao od licitiranja za ovaj projekat.

  U narednim mesecima po kuloarima je kružila informacija da je posao gotovo pa namešten za Amazon, sve dok se Orakl, a potom i IBM, nisu žalili na uslove ugovora i bacili sumnju na celi projekat.
  Sud je početkom aprila ove godine projekat JEDI stavio „na led“, dok se svi detalji ne razjasne.

  Nakon nekoliko meseci, u avgustu, sudska blokada je skinuta, a Amazon u tom trenutku i dalje slovi za favorita. Jedini ozbiljni konkurent, koji može ponuditi sve tražene usluge, ostao je Majkrosoft.

  Sve ovo nikako se nije dopalo američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji od ranije „ratuje“ s Amazonom i Džefom Bezosom. Stoga je u avgustu Tramp ponovno pauzirao projekat i naredio da se istraži da li se favorizuje Amazon ili ne.

  U celu priču umiješana je politika, biznis, ali i lobisti moćnih kompanija koji pokušavaju da usmere Pentagon prema svojim klijentima.

  Dobitnik tendera imaće pod svojom kontrolom velik deo klaud usluga federalnih vlasti SAD i oko 80% svih Pentagonovih podataka, pa odluka o partneru zaista nije laka zbog rizika koje sa sobom nosi.

  Govorilo se i da bi Tramp mogao vratiti proces na početak, te narediti da se ugovor rascepka i dodeli većem broju dobavljača. U ovom trenutku jasno je samo da su finalisti u najužem izboru Amazon i Majkrosoft, da osoblje Pentagona „navija“ za Amazon, te da bi odluku o ovom velikom ugovoru trebalo objaviti do kraja godine.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE