Istraživanja pokazala: Ako imate UVRNUT smisao za humor, vi ste SUVI GENIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanja pokazala: Ako imate UVRNUT smisao za humor, vi ste SUVI GENIJE

  Najlakši način da na poslu potonete na dno lestvice po popularnosti jeste da pričate neslane šale. Ali za sve koji su se bar jednom susreli sa strogim pogledima i neugodnim tišinama nakon što su poentirali, evo malo olakšanja: Na kraju krajeva utehu možete da pronađete u svojoj superiornosti, piše Nymag.

  U studiji koju je izdao žurnal „Cognitive Processing“, tim psihologa otkrio je da je crni humor u stvari znak inteligencije.

  Crni humor su definisali kao “vrstu humora koja tretira sumorne teme kao što su smrt, bolest, deformiteti, hendikep (…) sa dozom gorke zabave i predstavlja takve tragične, bolne i morbidne teme na šaljiv način.“

  Kristijan Džeret (Christian Jarrett) objasnio je u svom radu:

  14 istraživača, koje je predvodila Ulrike Vilinger (Willinger) na Medicinskom fakultetu u Beču, ispitivalo je 156 učesnika, prosečne starosti 33 godine, od kojih je 76 žena. Učesnici je trebalo da rangiraju svoje razumevanje kao i uživanje u 12 crnohumornih stripova. Učesnici su takođe radili osnovne testove koji proveravaju njihov verbalni i neverbalni IQ i odgovarali na pitanja o svom raspoloženju, agresivnim tendencijama i obrazovanju.

  Kada su Vilinger i njeni saradnici proučavali rešenja, našli su da su inteligencija i razumevanje stripova veoma usko povezani. Oni koji su imali najviše poena na IQ testovima, najbolje su razumeli crnohumorne šale, i što je još zanimljivije, bilo su im veoma zabavne.

  Istraživači su izneli svoju teoriju kako IQ može biti povezan sa crnim humorom. Naime, razumevanje crnog humora zahteva „kompleksan zadatak obrade informacija“. To razumevanje zahteva razotkrivanje slojeva značenja, što opet iziskuje mentalni napor. Kako su istraživači napisali: „Prednost bolesnog humora jeste što postoji mogućnost da se sadržaj koji izaziva neprijatnost pretvori u razigranu fikciju.“ Dakle, potreban vam je određeni otklon od teme da biste mogli da se našalite sa njom.

  Ipak, kako piše Nymag, kada sledeći put želite da kažete nešto što mnogima možda neće biti smešno, duboko udahnite, setite se da ste suvi genije, a onda… zadržite šalu za sebe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE