Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istoričarka Dubravka Stojanović o tome šta smo bili a šta smo postali

  Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je za „Danas“ povodom sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu, da je Srbija od tada „u slobodnom padu“.

  „Te, 1918.godine, Srbija je bila ugledna  država saveznica, s procentualno najvećim žrtvama, s izuzetnim pobedama na početku i kraju rata, s gotovo neverovatnim povlačenjem preko Albanije. Uz to, to je bila država koja je krenula sa velikim programom integracije južnoslovenskog prostora, koja je imala viziju ujedinjenja i relativno modernog državnog ustrojstva. Imala je i evropski obrazovanu elitu koja je mogla da, na diplomatskom nivou, izbori bitke koje nisu bile ništa lakše. Tokom 20. veka Srbija je od svega toga odustala elita joj se stvara negativnom selekcijom. Ratovima devedesetih godina sasvim je uništila svoje pozicije i odlučila se za etničku državu koja još pokušava da makar malo proširi granice.To se zove istorijski debakl“, ocenila je Stojanović.

  Izvor: Beta

  Foto: Youtube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Srbgazi

   Sa istorijske distance svima je jasno da odluka o Kraljevini SHS nije bila u interesu srpskog naroda...a da je Kralj imao malo vise postovanja prema bratskom srpsko/crnogorskom narodu,formirao bi Kraljevinu SCG ili barem Kraljevinu Srbiju sa Knezevinom CG.Pa na kraju krajeva i njegova prva zvanicna titula je bila Crnogorski Zet -Petru ili Unuk Crnogorskog Knjaza Nikole-Aleksandru ( koji je i rodjen na Rijeci Crnojevica-Cetinju).Tek posle se istorija poigrala i dodelila im titulu Srpskog Kralja, Nezahvalnost prema Crnoj Gori skupo nas je sve kostala...

   • Љиљана

    Историја се поиграла и додлелила му титулу ?????? А шта је захвалношћу Црногораца према нама. Само кад имате корист. Па кад тако не ваљамо што не одете од нас.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE