Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inicijativa za smenu Vučića zbog Europrajda

  Advokat Čedomir Stojković podneo je Skupštini Srbije inicijativu za razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog „protivustavne zabrane“ održavanja LGBT manifestacije Evroprajd u Beogradu.

  Stojković je u inicijativi naveo da predsednik Republike „nema ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja“.

  „Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo gradjana koje se ne može i ne sme ograničavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsednik Republike je najpre preoteo nadležnost za ostvarivanje prava na javno okupljanje od vlade, a potom je tako uzurpiranu nadležnost iskoristio da povredi prava gradjana iz člana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje“, stoji u inicijativi.

  Ocenjuje se da se takvim postupanjem predsednika Republike uspostavlja „opasan presedan“ i da je „nužno da Ustavni sud po zahtevu trećine poslanika utvrdi navedene povrede Ustava, a potom da narodna skupština razreši predsednika“.

  Inicijativa je upućena poslaničkim grupama Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo Zajedno, Evropski regioni, Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd, Savez vojvodjanskih Madjara i Narodna stranka.

  EK očekuje objašnjenje za otkazivanje Europrajda

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE