Informator za nekoliko hiljada "nevidljivih" sugrađana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Informator za nekoliko hiljada “nevidljivih” sugrađana

  Informator za osobe koje žive bez krova nad glavom za zimu 2017/18, predstavili su Crveni krst Palilula i KlikAktiv u Medija centru Beograd.

  Oslanjajući se na dobru praksu na globalnom nivou, posebno na iskustva velikih svetskih metropola – od Londona, Njujorka, Tokija i Sidneja – kreiran je Informator koji sadrži podatke o organizacijama, institucijama i firmama iz Beograda i vrstama besplatnih usluga i pomoći koje pružaju za “nevidljive” sugrađane.

  U prvom Informatoru nalaze se podaci o 40 pružaoca različitih usluga/pomoći među kojima su i ustanove zdravlja, stomatološke ordinacije, frizerski saloni i drugo, rekla je Violeta Jović, stručna saradnica Crvenog krsta Palilula koja je istakla da su u pripremi Informatora učestovali su i višegodišnji beskućnici sa željom da i sami pruže pomoć najugroženijim sugrađanima adekvatnim i korisnim savetima.

  Svako ima pravo na standard života koji obezbeđuje zdravlje i blagostanje, njegovo i njegove porodice, uključujući hranu, odeću, stan i lekarsku negu i potrebne socijalne službe, kao i pravo na osiguranje u slučaju nezaposlenosti, bolesti, onesposobljenja, udovištva, starosti ili drugih slučajeva gubljenja sredstava za izdržavanje usled okolnosti nezavisnih od njegove volje.

  Na ulicama Beograda trenutno živi između tri i pet hiljada odraslih ljudi koji su zahvaćeni beskućništvom, najekstremnijim oblikom siromaštva, socijalne isključenosti i marginalizacije.

  Svaki čovek u trenutku krize zaslužuje pomoć zajednice i, upravo vodeći se tom idejom, prikupili smo podatke o relevantnim subjektima koji zaista nude pomoć, posebno tokom zime kada su uslovi najteži i najizazovniji za egzistenciju, istakla je sekretarka Crvenog krsta Palilula Slavica Musić.

  Otežavajuća okolnost za “osobe bez krova nad glavom” je upravo njihova neinformisanost i objektivne barijere na putu do pravih i pravovremenih informacija, dodala je ona.

  Iako je beskućništvo moguće pratiti i meriti – kao što je slučaj sa Danskom gde je izmereno da je u poslednjih osam godina, broj mladih na ulici povećan za čak 105 odsto – s obzirom na to da beskućništvo nije definisano u domaćem sistemu, ne možemo ni govoriti o zvaničnoj statistici niti o parametrima koje bi se ono i merilo, poručio je Marko Tomašević, direktor KlikAktiv – Centra za razvoj socijalnih politika.

  Informator koji će se redovno ažurirati, besplatno će se deliti osobama “bez krova nad glavom”, a dostupan je i u elektronskoj formi, kako bi našao put do najvećeg broja građana.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE