Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Indijci bi da proizvode traktore u Srbiji

  Vlada je u potrazi za partnerom koji će podići na noge IMT, nekadašnjeg giganta za proizvodnju traktora. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović boravio je tim povodom u Indiji gde interesovanje za ovo preduzeće postoji već neko vreme.

  IMT je osamdesetih proizvodio više od 40.000 traktora godišnje, sada je već tri godine u stečaju, a iza firme je ostao dug od 186 miliona evra. Ipak, interesovanje za IMT postoji, rekao je za Radio-televiziju Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

  „Razgovarao sam sa tri indijska proizvođača traktora. Imamo dva pisma o namerama u ovom trenutku proizvođača koji su konkretno zainteresovani. To su ozbiljni proizvođači čija proizvodnja znatno prevazilazi naše tržište. Srbiji treba proizvodnja traktora, kao i čitavom Balkanu, a postoji i tržište na severu Afrike“, rekao je ministar.

  Osim indijskih za IMT su zainteresovani i drugi proizvođači, tvrdi ministar poljoprivrede i očekuje da Vlada vrlo brzo izađe sa konkretnim predlogom.

  Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali su to simbolične količine.

  „Srbija je imala takav status u Indiji da sam bio fasciniran. Do sada smo izvozili samo smrznuto bobičasto voće a planiramo zajedničke investicije za preradu hrane za tržište Evrope i Kine. Treba usaglasiti i izvoz svinjskog mesa u Indiju koja je ogromno tržište i očekujem da u narednih mesec dana sa njima razmenimo sertifikate“, rekao je Nedimović.

  Između 20. i 24. novembra očekuje se dolazak Evropske komisije koja bi trebalo da odluči da li je Srbija ispunila sve uslove za povlačenje novca iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj takozvani IPARD. Ministar kaže da su ispunjeni svi uslovi za rasapisivanje prvih konkursa.

  „Bilo je potrebno sedam godina da se otklone svi otežavajući faktori. To je još jedan kanal kako ćemo pomoći razvoj ove industrije. Sistem subvencija će ostati i on se i dalje usavršava. 48 rešenja grantova mladim poljoprivrednicima biće uručeno narednih dana,“ rekao je ministar poljoprivrede.

  Pred kraj godine planira se budžet za narednu a u ministarstvu poljoprivrede očekuju da dobiju veća sredstva.

  „Očekujemo 40 miliona evra više od budžeta za narednu godinu za poljoprivredu“, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

  Izvor: RTS

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE