Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pada li bitkoin do nule?

  Vrednost bitkoina može da bude bukvalno nula, upozoravaju bankari Morgan stenlija. Kako ističu, ta kriptovaluta nije prepoznata kao konkurent dolaru, piše B92.

  Ukoliko se šire ne prihvati ovakav način za plaćanje, onda vrednost može da bude 0“, rekao je analitičar Morgan stenlija Džejms Fauket.

  On pre svega misli na onlajn prodavce.

  „Bitkoin nije poput drugih valuta, nema kamatnih stopa koje bi se vezivale za njega“, piše analitičar i dodaje da se on ne može meriti ni sa zlatom jer ne postoji ta vrsta potražnje kao za tim plementim metalom.

  Prema njegovim rečima, bitkoin je mali u odnosu na tradicionalne finansijske instrumente.

  „Bitkoin ima u proseku dnevni promet od 3 milijarde dolara. Poređenja radi, na deviznom tržištu je taj prosek iznad 5, 4 milijarde dolara. 17 milijardi je na primer promet preko Vize“, napisao je.

  Međutim, podaci Coinmarketa pokazuju da Fauketove cifre nisu tačne i da je prosečan dnevni obim bitkoina 11, 5 dolara. Dok je ukupno tržište kriptovalta dnevno skoro 27 milijardi dolara.

  Jedan od najvećih bitkoin zagovornika, Džon Mekaf kaže da nema razloga za paniku uprkos naglom padu vrednosti bitkoina.

  Milijarder Majkl Novograc, koji je takođe bio veoma uzdržan kada je reč o kriptovalutama, revidirao je svoje prognoze i rekao da bi bitkoin do kraja godine mogao pasti na 8.000 dolara. Ranije je predviđao da bi bitkoin mogao da vredi 40.000 dolara do 2019. godine.

  Možda zaista i nema razloga za uzbunu, jer je vrednost bitkoina, ipak, porasla 10 posto nakon brutalnog pada prošle nedelje, prenose agencije.

  Vrednost najveće i najpoznatije kriptovalute na svetu u petak je opala skoro 30 posto, odnosno na manje od 12.000 dolara.

  U utorak se vrednost bitkoina popela na oko 15.000 dolara na berzi Bitstamp s bazom u Luksemburgu. Na Londonskoj burzi vrednost bitkoina takođe je porasla 10 posto i dosegla više od 15.000 dolara, javlja Blumberg.

  Od početka godine vrednost digitalne valute porasla je oko 20 puta – sa manje od 1.000 dolara na čak 19.666 dolara.

  Iako investitori i analitičari veruju da je pad vrednosti bitkoina normalna pojava nakon velikog porasta, regulatori tržišta i banke upozoravaju na dalji rizik trgovanja ovom valutom. „Nema tačne trenutne cene koja bi odražavala tačnu trenutnu vrednost“, rekao je Andre Popesku, suosnivač platforme za digitalnu ekonomiju COSS.

  „Uzimanje profita je ispravno, a ispravno je i dugotrajno ulaganje. Na ovom tržištu ne morate biti u pravu, samo morate biti manje u krivu od ostalih“, dodao je.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE