Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I uz SUBVENCIJE električni automobili u Srbiji PRESKUPI

  Iako država Srbija subvencioniše kupovinu električnih i hibridnih vozila, ti ekološki automobili našim vozačima su i dalje preskupi, pa iz Vlade najavljuju nastavak olakšica.

  Kupovinu električnog ili hibridnog vozila država dotira do 5.000 evra i za tu namenu je ove godine iz budžeta izdvojeno milion evra. Do sada je stiglo 280 zahteva za kupovinu 314 raznih vozila.

  Vozači kažu da su, i pored podrške, ti automobili za njih i dalje neisplativi, ali treba imati na umu da je Evropska unija odlučna da „dizelaše“ potpuno zameni električnim i hibridnim automobilima do 2035. godine.

  Državne subvencije za električne ili hibridne automobile za stručnjake su dobar potez, ali ih dok ne pojeftine treba, kažu, dopuniti i dodatnim olakšicama, kao što to rade u zemljama Unije.

  „Da se eventualno za te automobile dozvoli upotreba žute trake, da im se dozvoli eventualno besplatno parkiranje, da eventualno na auto-putu ne plaćaju putarinu. I naravno ono što je najbitnije – elektropunjači. Bez adekvatne mreže punjača koji će omogućiti da vi krenete na put od Beograda do Niša da možete da napunite bateriju i vratite se.“

  Bez takve jedne infrastrukture je nemoguće očekivati i više automobila na tržištu, naveo je predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin.

  Nadležni poručuju da žele da povećaju sredstva. „Sada kreće ovaj period planiranja budžeta i mi se nadamo da ćemo za narednu godinu, ako ne isti iznos, i povećati sredstva za subvencionisanje“, navela je Sara Pavkov iz Ministarstva zaštite životne sredine.

  U Srbiji je registrovano 4.000 električnih i hibridnih vozila, ima oko sto elektropunjača, a struja za njih je uglavnom besplatna.

  Izvesno je da povećanje broja ekoloških vozila mora pratiti i izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE