Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I treći mandat za Dolovac, biće javni tužilac 18 godina

  Dosadašnji republički javni tužilac Zagorka Dolovac izabrana je treći put na tu funkciju tako da će, zaključno sa ovim mandatom, ona biti javni tužilac 18 godina.

  Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo.

  Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena.

  Ona je dodala da je Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje međunarodne saradnje.

  Skupštini je predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

  400.000 dinara mesečno

  Dolovac je diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. Od 1. januara 2010. godine obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca.

  Slučajevi na kojima je radila uključuju privredni i klasični kriminal, među kojima su i „PIK Zemun“, „fudbalska mafija“, laboratorija droge u Krnjači, kao i slučaj Miladina Kovačevića, beleži Istinomer.

  Ono što ne piše na sajtu tužilaštva, a što se može pronaći u zvaničnim bazama, jeste to da Dolovac za posao koji obavlja prima 400.993 dinara mesečno, dok kao predsednica Državnog veća tužilaca dobija 49.722 dinara kvartalno. Kada je postala republička tužiteljka, njena plata je bila 142.134 dinara, nakon čega se uvećavala.

  Osim toga, poseduje dvoiposoban stan koji je dobila na poklon, a ima i pravo korišćenja jednosobnog stana u Beogradu za službene potrebe.

  Njene mandate obeležio je niz kritika upravo zbog načina na koji obavlja svoj posao.

  Izvor: 021

  Foto: Medija Centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE