Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I rekordno niska stopa nezaposlenosti može da napravi problem

  Srbija se hvali smanjenjenjem stope nezaposlenosti na 11, 9 odsto, a za to vreme Češka ima neke drugačije probleme. Ko bi rekao da rekordno niska stopa nezaposlenosti može da zakomplikuje stvar.

  U Češkoj je nezaposlenost u avgustu stagnirala na rekordno niskoj stopi od 3,1 odsto ali se povećao broj slobodnih radnih mesta na čak 313.000, a preduzeća i javni sektor uzaludno traže da zaposle 230.499, saopštio je danas nove podatke Biro rada.

  Najviše slobodnih radnih mesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gde je nezaposlenost 2,2 odsto, a najmanje u regionu Karlovih Vari, gde poslodavci nude svega 8.700 radnih mesta.

  Broj nezaposlenih evidentiranih na biroima rada smanjio se na najniži broj od 1997. godine, dok je stopa nezaposlenosti u odnosu na avgust prošle godine manja za 0,9 odsto.

  Najviše se traže radničke profesije u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, a takođe i radnici u ugostiteljstvu, ne jenjava potražnja za tehničkim profesijama u svim privrednim granama.

  Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji u profesiji, ni na nivou obrazovanja, ni praksi a kako su ovih dana prokomentarisali češki mediji, postaje dovoljno da čovek ne pije i da uopšte želi da dodje na posao.

  „Prioritet za poslodavce je pre svega interes za to radno mesto, volja da se uče nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene i intenzivnije s njima rade, organizuju kurseve i obuku“, kazala je danas na konferenciji za novinare generalna direktorka Biroa rada Češke Kateržina Sadilkova.

  Češki sindikati veruju da bi se problemi poslodavaca da nadju radnike, zbog čega ne stižu isporuke i gube i izvozne poslove, smanjili kada bi povećali plate.

  Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice prosečna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 evra bruto, što znači otprilike oko 1.000 evra neto.

  Medijana mesečna zarada u Češkoj porasla je na 1.068 evra bruto, dok minimalna zarada za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove iznosi 478 evra a najviša tzv. garantovana minimalna zarada koju poslodavac po Zakonu o radu mora da plati za najsloženije i najodgovornije poslove iznosi 956 evra.

  Najviše su plate u Pragu i Regionu Centralne Češke, gde je skoncentrisana automobilska industrija i tu dostižu 1.556 evra bruto u preračunu.

  Češka preduzeća na osnovu novog projekta vlade traže radnike, posle Ukrajine sada i u Srbiji, gde po olakšanim propisima od 1. septembra mogu da izdaju radne dozvole i zaposle oko 2.000 godišnje.

  Radnike iz Srbije moraju da zaposle na najmanje godinu dana i to pod istim uslovima i za istu platu kao Čehe.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE