Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  huawei

  „70% investicija dolazi sa Istoka“: BIZlife na godišnjem samitu „Evropski dan inovacija“

  Budimpešta – grad mnogobrojnih svetskih dešavanja – juče je bila domaćin spektakularne Huawei konferencije na kojoj se govorilo o temama budućnosti – zelenoj tranziciji i 5G mreži.

  Konferencija pod nazivom “Inovacije za raznoliku Evropu” (Innovate for a Diverse Europe) okupila je impresivnu listu govornika: predstavnike vlade, predstavnike tehnološke i telekomunikacione industrije, akademske zajednice, i sa njima podelila svoja praktična iskustva o tome kako tehnološke inovacije mogu da unaprede zelenu tranziciju, da očuvaju biodiverzitet, ali i da otkriju talente.

  huawei

  Huawei: Inovacije će biti ključne

  Samit je, po deseti put, a u ime Evropskog dana inovacija 2022. godine, organizovala kompanija Huawei sa partnerima.

  “U kompaniji Huawei verujemo da možemo da vodimo inovacija za budućnost samo kroz kontinuirano ulaganje u istraživanje i razvoj. U momentu kada je process inovacija pun neizvenosti, kao što je naš put u budućnost, sigurno je da će inovacije biti ključne za realizaciju naše održive budućnosti”.

  Ovim rečima Džefa Vanga, šefa odseka za odnose sa javnošću i komunikacije u Huawei-u, otvorena je konferencija, a ovaj stav nepobedivo je prevladao kao primarni među govornicima i tokom ostatka dana.

  huawei

  70% investicija dolazi sa Istoka

  Između ostalih, među onima koji su konferenciju otvorili našao se i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto. On je govorio o značaju investicija koje kineske kompanije imaju u Evropi. Prema njegovim rečima, Mađarska je poslednjih godina postigla veliki uspeh u konkurenciji za investicije velikih kineskih kompanija.

  Kako je istakao, danas čak 70 odsto investicija dolazi sa istoka, dok je samo 30 odsto sa zapada.

  “Do pre deceniju i po, istočne kompanije su učestvovale sa svega 20 odsto investicija”, istakao je Sijarto.

  Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine naglasio je da se u Budimpešti, mađarskoj prestonici, nalazi najveći evropski logistički centar.

  “Mi se ponosimo investicijama koje kompanija Huawei napravi u Mađarskoj. Ponosni smo što kompanija veruje u mađarske talente, ljude i mađarski obrazovni sistem”, rekao je Sijarto, istakavši da su obe strane imale velike koristi od strateške saradnje potpisane pre deset godina čiji je sam lično bio potpisnik.

  huawei

  „Nikada nije ovakvih perioda u modernoj istoriji…“

  SIjarto se osvrnuo i na trenutnu ekonomsku situaciju u Evropi.

  “Evropa ide ka recesiji, ozbiljna ekonomska i bezbednosna kriza pogađa kontinent. Možda nikada nije bilo perioda u modernoj istoriji da se svetska ekonomija preokrenula dva puta u 2,3 godine”.

  Huawei u zelenoj misiji

  Na temu zelene energije govorio je i Besime Ozderici, član UO kompanije SolarAPEKS.

  “Iskoristili smo tehnologiju da izgradimo zeleniju planetu i da stvorimo bolju budućnost za naredne generacije. Kompanija SolarAPEKT se ranije ove godine udružila sa kompanijom Huawei kako bi izgradili najveće krovne solarne elektrane na svetu. Oni se nalazi u Turskoj, a izgrađeni su za kompaniju Tosyali Holding”.

  Ovaj projekat, kako ističe, smanjuje emisiju ugljenika za 116.525 metričkih tona godišnje.

  5G omogućava inovacije za pametnu Evropu

  Tema ovogodišnjeg samite u Budimpešti bila je i 5G mreža.

  “U Grčkoj, Huawei i Nova sarađivali sa grčkim startapo PROBOTEk na razvoju i primeni inovativnog rešenja za rano otkrivanje požara i neposrednu intervenciju koristeći 5G, veštačku inteligenciju I tehnologiju bespilotnih letelica. Cilj projekta bilo je rešenje problema sa društvenim, ekološkim i ekonomskim implikacijama”, rekao je Džordž Delaportas, suosnivač i direktor PROBOTEK-a.

  Tokom događaja, Univerzitet javnih službi Mađarske potpisao je ugovor o partnerstvu sa Huawei-om u okviru kompanijskog programa “Seeds for the Future Scholarship” za promovisanje obrazovanja u IT sektoru.

  Uz pomoć ovog projekta je u protekle dve godine uloženo oko 5 miliona evra u oko 1.000 studenata ii 12 evropskih zemalja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE