Huavej lansirao čip na bazi veštačke inteligencije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Huavej lansirao čip na bazi veštačke inteligencije

  Kineski tehnološki džin Huavej lansirao je novi čip na bazi veštačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima Kalkomom i Envidijom.

  Čip nazvan “Asend 910” (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namenjen za data centre sa velikim bazama podataka.

  Kompanije koje koriste aplikacije na bazi veštačke inteligencije zahtevaju velike količine podataka da bi “istrenirali” pametne algoritme, što može da traje nedeljama.

  Iz Huaveja tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i “istrenira” mreže u roku od nekoliko minuta.

  “Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa veštačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu”, rekao je Erik Su, jedan od čelnika Huaveja.

  Najnoviji potez Huaveja dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju.

  Suočen sa takvom situacijom, Huavej je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE