Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski Zakon o radu od kuće: Poslodavac plaća TROŠKOVE REŽIJA

  Novi Zakon o radu (ZOR), čiji je nacrt predloga dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima u Hrvatskoj, predviđa niz značajnih promena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uslovima rada na izdvojenom mestu ili na daljinu, prenose hrvatski mediji.

  Rad na daljinu, koji se masovno “koristi” od početka pandemije, bio je i glavni razlog za donošenje novog zakona.

  Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno, skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “lošeg ponašanja”.

  Takođe, u slučaju otkaza koji daje poslodavac zbog teške povrede radnih obaveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

  Radni odnos, po predlogu novog zakona, o kojem će se raspravljati sledeće nedelje neće automatski prestajati sa navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, ali ako radnik koji ima uslove za starosnu penziju dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

  A šta je u slučaju rada na određeno?

  Što se tiče rada na određeno, prema predlogu koji je pripremilo ministarstvo, radnik kod istog poslodavca, ali i svih s njim povezanih kompanija, smeo bi s ugovorom na određeno da radi najviše tri godine, a razdoblje između dva uzastopna ugovora koje se ne smatra prekidom produžiće se na tri meseca (sindikati su tražili šest).

  Propisana je i obaveza utvrđivanja objektivnog razloga za sklapanje prvog ugovora na određeno, što do sada nije bio slučaj.

  Glavne novine plaćanje troškova režija, rad od kuće za one sa malom decom..

  Među glavnim zakonskim novinama Poslovni dnevnik navodi da bi poslodavac za rad od kuće trebalo da plaća troškove režija, a roditelju deteta do 8. godine starosti rad od kuće moći će da bude odbijen samo u izuzetnom slučaju.

  Takođe, zaposlenom se radni odnos neće prekidati automatski sa 65 godina života, a dostavljači i vozači preko platformi trebalo bi da budu zaposleni i imaju sva radna prava.

  Izvor: Jutarnji list/Hina

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE