Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska novinarka odbrusila konobaru iz Srbije – početnik sa 2.700 EUR plate, pa gde to ima?

  Sezonski rad u Hrvatskoj već godinama unazad privlači mnoge mlade ljude iz Srbije, koji se odlučuju da odu tokom letnje sezone i zarade više novca.

  Plata od 1.700 EUR, plaćen smeštaj i hrana

  Jedan mladić iz Srbije, koji je ovog leta radio u Hrvatskoj kao konobar nedavno je podelio svoja iskustva.

  Na forumu „Redit“ napisao je da je proveo dva i po meseca na hrvatskom primorju kao konobar u jednom restoranu i podstakao sve reditore da mu slobodno postavljaju pitanja vezana za radno iskustvo.

  Pitali su ga najpre da li je  imao probleme što je Srbin na šta je mladić odgovorio da se desilo da je jedan od konobara pušto Tomposonove pesme i uzvikivao „Za dom spremni“, a da je što se ostalog tiče, korektno bio prihvaćen.

  “Kao što bi i svakog drugog stranca prihvatili, imao sam solidan smeštaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to”,  zaključio je mladić.

  Druge je interesovalo čime se bavio i koliko dugo je radio i koliko je bilo naporno.

  “Konobarisao sam i kao neko sa malo iskustva bio sam pod ogromnim pritiskom na početku, tako da ne samo da zvuči pakleno, nego jeste tako, dva i po meseca sam bio tamo” – naveo je mladić.

  Dalje je, odgovarajući na pitanja rekao i da nije imao zdravstveno osiguranje i da je to otkrio tek odlaskom u tamošnji Dom zdravlja.

  “Samo je izgledalo da je tako… Kad sam išao samoinicijativno na pregled u Dom zdravlja nisu hteli da me prime”, napisao je mladić.

  Od iskustva – dva meseca rada u malom baru u Beogradu

  Mnoge je interesovalo u kakvom je ambijentu radio, koji su mu gosti najčešće dolazili, ali i da li je kojim slučajem imao prilike da proba vina i riblje specijalitete po kojem je deo u kojem je služio radio.

  Takođe su ga pitali i za bakšiš.

  „Ubedljivo najviše ima Nemaca i Austrijanaca, a tokom jula i avgusta bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je bilo isto, ali oni uglavnom dođu na kafu ili njih troje dele jednu picu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Italijana nećeš kunu dobiti ma koliki god bio račun. Restoran objektivno jeste ozbiljan u odnosu na većinu njih po ostrvu i delovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva meseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Radnici su masovno falili po restoranima, što od kuvara i pomoćnih u kuhinji, što od šankera i konobara, a verujem da sam samo zbog toga primljen. Niko nije hteo sa mnom posebno da radi na početku, bio sam prepušten sam sebi, pravio kardinalne greške koje sam kasnije ispravio i to je to”,  detaljno je opisao svoje iskustvo.

  Takođe, reditore je konkretno interesovalo kako su poslodavci postupali prema njemu i kakvu je hranu i uslove imao unutar objekta kao zaposleni.

  “Smeštaj je bio korektan, imali smo mašinu za veš i sušenje, internet koji je doduše bio nestabilan, ali hrana je bila sumnjivog kvaliteta i za doručak bismo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim formama, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci previše slatkorečivi, nisu želeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege dosta iskvarene nažalost”, opisao je uslove.

  Iako su ga nekoliko puta pitali na kom ostrvu i u kom objektu je radio, ipak nije ogovorio,  ali je zato otkrio koliko je dana mesečno radio i koliko je bio plaćen.

  Hrga: Ko tu koga? Početnik sa 2.700 EUR i još izrabljivan!?

  Plata je bila 1.400 evra, imao sam jedan slobodan dan u mesecu, okvirno oko 11-12 sati skoro svaki dan, napisao je mladić.

  Mnogi su mu napisali kako su ga brutalno izrabljivali i da mu je potrebno čestitati na tome što je uspeo toliko da radi i sve to izdrži.

  Poznata TV novinarka i urednica koja je odlučila da napusti novinarstvo i sada partneru pomaže u ugostiteljstvu nedavno je na svom Fejsbuk profile podelila komentar i osvrnula se na tekst o radu mladog srpskog konobara u Hrvatskoj.

  “Dakle, frajer prema vlastitom priznanju početnik-neznalica, s plaćom i napojnicom imao je cca 2.700 eura na mjesec i pri tom plaćen smještaj, režije i hranu i kaže da je bio – izrabljivan (btw, došao odraditi sezonu, a ne provesti život u tom restoranu). Ne znam kako je sada, ali moji kolege novinari, kojima su materi i ćaće odvajali od usta da im zasole pamet, rade petkom i svetkom, ako je Božić slobodan, radna je NG i tako neprestano.

  Ako imaju 800 eura kao obrazovani početnici-neznalice u poslu, umiru od sreće, sami plaćaju svoj stan, prijevoz do posla i hranu koju pojedu. Poslodavac im eventualno u izbornoj noći plati, ako plati, pizzu jer rade 18 sati u komadu. I sad ovaj tupi! I truje tržište.

  Pa da ne povjeruješ. Momak, tvoj poslodavac da fiskalizira svaku tvoju kao i gostovu kavu, da plaća doprinose i poreze, ako je priča istinita, ti ne bi imao takvu plaću. Imao bi je prvi konobar.

  Ili ti bivši vlasnik krade državu, pa plaća toliko i takve kao ti, ili je lud i upravo zaključuje da je propao, jer ako radi pošteno – ne ide to tako momče. Ni u Hrvatskoj, a o zemlji iz koje dolaziš još manje.

  Puste bajke. Ali opasan putokaz u pakao koji nas čega sljedeće godine. Bez pravih radnika, a s takvim proždrljivim poluproizvodima“, napisala je Hrga na Fejsbuku.

   

   

   

  Izvor: BIZLife/hrvatski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE