Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvati otkrivaju kada ćemo i kako u EU

  EU će kao uslov postaviti rešavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Srbije * Ovaj nacrt u koji je „Jutarnji list“ imao uvid, još uvek je zaštićeni dokument.

  „Jutarnji list“ navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u EU.
  Kako piše taj hrvatski list, EU će kao uslov postaviti rešavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Srbije, ali i Hrvatske i Crne Gore. Ta pitanja bi trebalo da se reše, kako navodi „Jutarnji“ do 2023. i ona su uslov da Crna Gora i Srbija dotada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025.

  Pomenuti dokument je zapravo strategija Evropske komisije nazvana „Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan“, u kojoj se navodi da EU ne želi da uveze granične sporove između država regiona.

  Ovaj nacrt u koji je „Jutarnji list“ imao uvid, još uvek je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsednik EK Žan Klod Junker.

  „Postoje i dalje važni bilateralni sporovi između država regiona koji su preostali za rešavanje. EU neće uvoziti te sporove. Trajno rešenje treba pronaći pre nego što država uđe u EU“, piše, između ostalog u tom dokumentu.

  Takođe se navodi i da se sve „države moraju nedvosmisleno obavezati, i rečima i delima, prevazići nasleđe iz prošlosti, postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja puno pre njihovog pristupa u EU“, navodi „Jutarnji“.

  Konkretno, kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori u delu koji predviđa njihovo članstvo u EU do 2025. godine kaže da se pre zaključenja pristupnih pregovora moraju rešiti svi granični sporovi jer EU „ne može niti će uvoziti takve probleme“. „U slučajevima gde granični sporovi ne budu rešeni, strane ih moraju predati bezuslovno na obvezujući način konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde pre zaključenja pristupnih pregovora i u potpunosti poštovati presude.“

  Hrvatski list da u tekstu piše i da se lideri Zapadnog Balkana podsećaju da je članstvo u EU stvar izbora za koji je potreban politički konsenzus i saglasnost građana i da ne bi trebalo da postoji sumnja lidera o tome gde pripada Zapadni Balkan i u kom smeru se kreće. „To je očigledno poruka Srbiji, gde se često postavlja pitanje izbora između EU i Rusije“, ističe „Jutarnji“.

  Iz strategije je vidljivo da postoje indikativni jasni rokovi samo za Crnu Goru i Srbiju, za koje se kaže da će moći u EU do kraja 2025. godine, a za ostale države samo se navodi da bi do tada trebalo da „napreduju u pristupnim pregovorima“.

  Izvor: Jutarnji list, Nedeljnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE