Hrvat prodao Endavi kompaniju za 40 MIL. USD: "Bio sam srećan kad sam imao za račune"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvat prodao Endavi kompaniju za 40 MIL. USD: “Bio sam srećan kad sam imao za račune”

  Zagrebačka IT kompanija Five prodata je britanskoj softverskoj kompaniji Endava za 40 miliona američkih dolara ili 250 miliona kuna.

  To je još jedna velika akvizicija hrvatske IT kompanije od strane stranih ulagača, koji će u ovom slučaju deo platiti u novcu, a deo kroz razmenu deonica i nagradu za nastavak razvoja Fivea, piše Index.hr.

  Five zapošljava 157 stručnjaka, kancelarije ima u Bruklinu, Njujorku i Zagrebu, a klijenti su im pretežno iz SAD-a.

  Iz Fivea, koji su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić, kažu da su zadovoljni tom transakcijom te da će to otvoriti nove prilike na tržištima.

  Viktor Marohnić se u objavi na Fejsbuku prisetio svojih početaka.

  “Imamo važnu vest danas – kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su deonice na berzi”.

  Kompaniju je, navodi, pokrenuo s jednostavnim ciljem – stvaranje radnih mesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput njega.

  “U to vreme čitali smo o uspesima tehnoloških startapova u Silicijumskoj dolini i sve što smo želeli bila je prilika da svetu pokažemo da smo dobri koliko i oni”.

  Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune

  “U početku sam bio srećan kad sam mogao da platim račune i nisam tražio puno više, ali pre nego što sam uopšte imao priliku da predahnem, započelo je putovanje koje je teško rečima opisati. U petnaest godina sarađivali smo s neverovatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i uticali na mnoge živote”, navodi on.

  Kako je napisao, više od 500 ljudi radilo je u Five-u tokom godina, “od kojih je svako bio vrlo poseban i svako od njih doprineo je uspehu Five-a”.

  “Sve ovo i dalje deluje nestvarno, jer sam pre samo godinu dana mislio da ću do kraja života ostati u ovoj kompaniji, ali nakon puno razmišljanja, raspravljanja i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka puno razumnija i mnogo bolja za svakoga. Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu, da počnu živeti sopstvenim životom i postanu snažni i nezavisni pojedinci”.

  „U Endavi smo pronašli partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje naših ciljeva. Ovim dogovorom osigurali smo budućnost našim zaposlenima i iskreno ne znam kako bi moglo biti bolje od toga“, kaže Marohnić.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE