Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvat PRODAJE VAZDUH u limenci: „Lekovit, ostrvski – prva liga“

  U današnje vreme sve više zemalja ima problem sa zagađenjem vazduha, a disanje dodatno otežavaju maske koje nosimo svaki dan zbog epidemije koronavirusa. Ivan Volarić je, međutim, našao način da mnogima olakša disanje. Naime, on prodaje čist, kvalitetan vazduh s hrvatskog ostrva Lošinj – u limenci.

  Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora. Ivan kaže da im ovaj vazduh, spakovan u specijalne zaštićene boce, neće trajno rešiti probleme, ali će im makar nakratko olakšati disanje.

  Svoju ideju je počeo da realizuje 2016, kada je otvorio „Air Rio“, a prvenstveno je hteo da se fokusira na inostrano tržište Kine i Indije, zemalja koje prednjače po broju smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha, piše 24sata.hr.

  „U Hrvatskoj je čist vazduh relativno normalna stvar, tako da nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko tu činjenicu olako shvatamo“, kaže vlasnik kompanije koja se jedina u Evropi bavi ovim poslom i koja izvozi hiljade bočica pakovanog vazduha, koji se može udisati i preko maske.

  Lošinj je, inače, odavno poznat kao lekovita oaza. Još 1892. proglašen je klimatskim lečilištem, i na ovo ostrvo, čija je tradicija duga 125 godina u lečenju, dolazili su mnogi plemići. Kada je reč o samom procesu rada, Ivan kaže da je on vrlo složen, te da zahteva preciznost.

  Instagram/SCRN

  „Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti vazduha, indeksa kvaliteta, smera vetra, doba dana i lokacije), lošinjski vazduh se puni specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću vazduha“, navodi Volarić.

  Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na ostrvu. Naime, razlika je da li se po vazduh odlazi u 14h ili 19 časova. Pazi se na svaki detalj.

  Prikupljeni vazduh se, potom, prebacuje u male limenke, a poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos, te onda udiše. Uzorci se redovno šalju na analizu u Javni zavod „Andrija Štampar“. Ali, osim „Pure air“ vazduha u limenci, ova firma ima još jedan proizvod koji privlači pažnju, a to je Oxygen rekreacioni vazduh.

  Čistoća ovog vazduha iznosi 99,5 odsto, a prvenstveno je namenjen sportistima. Slični su, ali i različiti. Prvi ima 20,9% kiseonika, a drugi skoro 100 procenata čistog kiseonika s Lošinja.

  Kada je reč o cenama, „Pure air“ se pakuje u limenke različite veličine, pri čemu 2 litre koštaju 45 kuna (oko 700 dinara, 5 litara – 70 kuna – oko 1.000 dinara), a sedam litara možete kupiti po ceni od 80 kuna (oko 1.250 dinara), i ta količina omogućava 120 inhalacija.

  screenshot

  Izvor: 24sata.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE