Hotelijeri "NA LERU", za opstanak NEOPHODNA dodatna pomoć

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hotelijeri “NA LERU”, za opstanak NEOPHODNA dodatna pomoć

  Hotelijeri u Srbiji se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima izazvanim epidemijom koronavirusa i pored nešto bolje situacije ovog leta, a državna pomoć je neophodna je i u narednom periodu kako bi opstali, kaže direktor Udruženja hotelsko-restoratorske privrede Srbije Georgij Genov.

  Pre korone, tokom leta, popunjenost svih prestoničkih hotela bila je u proseku oko 80 odsto. Na polovini ovogodišnje sezone je u svega 13 centralnih hotela popunjenost nešto veća od 50 odsto.

  “Stalni su izazovi pred hotelskom i turističkom industrijom. Popunjenost smeštajnih kapaciteta u Beogradu je oko 50 odsto, iako ima i hotela koji su potpuno popunjeni. Kada je reč o planinskim centrima, oni su nešto manje popunjeni nego prošle godine, jer su se mnogi opredelili za odlazak na more. Kvalitetniji, luksuzniji hoteli su popunjeniji, jer platežno sposobni klijenti traže maksimum za svoj novac”, rekao je Genov za RTS.

  Tokom pandemije, procene su da je oko 6.000 zaposlenih u hotelima ostalo bez posla.

  “Mi smo se trudili da zadržimo radnike, jer su kvalitetni radnici okosnica našeg posla. Nažalost, najkvalitetniji deo menadžmenta je ili otišao u inostranstvo ili potražio novi posao. Kako bi obučili i zaposlili novi kadar biće nam potrebna pomoć države, pre svega u vidu olakšica da se bar prve dve godine ne plaćaju doprinosi za novozaposlene”, rekao je Genov.

  Država je i do sada pomagala hotelijere, oko 300 gradskih hotela dobilo je direktne subvencije – 350 evra po krevetu i 150 po sobi.

  “Da nije bilo te pomoći ne bi opstali, sada smo na režimu lera, i bez dalje pomoći biće teško. Glavni problem su sada krediti kod banaka, koji su dospeli na naplatu”, kaže direktor Udruženja hotelsko-restoratorske privrede.

  Kako bi pokušali da vrate goste, hotelijeri su uveli i zdravstvene sertifikate koji treba da posetiocima garantuju da se u objektu sprovede sve epidemijske mere.

  “Pokrenuli smo projekat ‘Čisto i sigurno’ i sada 200 hotela ima tu oznaku, što gostima garntuje da se u njima primenjuju svi protokoli”, naveo je Genov.

  Hotelima FALI 15.000 radnika

   

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE