Hor dečaka pod TUŽBOM zbog devojčice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hor dečaka pod TUŽBOM zbog devojčice

  Berlinski hor dečaka sa tradicijom dužom od pet vekova optužen je za rodnu diskriminaciju jer nije u svoje redove hteo da primi devetogodišnju devojčicu.

  Njena majka tuži najstariju muzičku ustanovu u Berlinu zato što ne prihvata savremene standarde o rodnoj ravnopravnosti.

  Kriterijumi za prijem u Državni katedralni hor u Berlinu krše nemački Ustav, tvrdi majka devojčice koja je podnela zvaničnu tužbu, jer su njenoj ćerki narušena osnovna prva da ima jednake mogućnosti u dobijanju državne stipendije.

  Međunarodno poznati hor dečaka nikada u svome sastavu nije imao osobu ženskog pola u svojoj 554 godine dugoj istoriji, ali postoji i ženski hor, u koji je devojčica mogla da bude primljena.

  Međutim, majka je insistirala na tome da taj hor nema isti nivo kao dečački hor koji je postao institucija, a posebnu slavu je stekao zahvaljujući Feliksu Mendelsonu.

  Zato majka insistira da država mora da reaguje i umeša se u ovakav vid diskriminacije.

  Rukovodstvo hora tvrdi pak, da odluka o odbacivanju prijema dotične devojčice nije bila uslovljena isključivo njenim polom, već da bi sigurno bila prihvaćena da je pokazala “izuzetan talenat i motivaciju”.

  U izjavi za sudski pretres istakli su da horovi devojčica i dečaka zvuče dugačije iz “anatomskih razloga”, a da je njima dato pravo da odlučuju koga će primiti u hor na osnovu umetničke slobode.

  Advokatica Suzan Braklajn koja zastupa tužitelje, nazvala je ovo obrazloženje “vrlo čudnim”, s obzirom na to da je Univerzitet umetnosti u Berlinu, pod čijim nadzorom je hor dečaka, devojčicu preporučio drugoj elitnoj školi za mlade muzičare, što dokazuje da ne sumnjaju u njen talenat.
  Polna pripadnost je jedini razlog zašto devojčica nije primljena u hor, insistira Braklajnova.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE