Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Haos u Ugandi: Barikade zbog poskupljenja

  Stanovnici Ugande zabarikadirali su ulice u istočnom gradu Džindže, glavnom centru na prometnom autoputu u blizini granice sa Kenijom, nezadovoljni brzim rastom troškova života.

  Ulični protesti dolaze dan nakon što su vlasti u istočnoafričkoj zemlji upozorile na navodnu zaveru nekih „unutar zemlje i van nje“ kojom žele da ohrabre ljude da prvo ostanu tri dana u kućama u znak protesta zbog inflacije.

  „Nakon tri dana, zaverenici tvrde da će njihovi navodni protesti preći u otvorene ulične demonstracije i masovne pobune, kako bi namerno izazvali promenu vlasti. To su nelegitimna i neustavna sredstva koja najoštrije osuđujemo“, navodi se u saopštenju policije.

  Litar benzina u prestonici Kampali sada se prodaje po rekordnoj ceni od oko 1,6 evra, a ponekad i više u drugim delovima zemlje. Ulice Kampale su često zakrčene tokom špica autobusima, minivanima i taksijima na motociklima, ali odnedavno u nekim oblastima nema automobila.

  Predsednik Ugande Joveri Museveni u mnogim govorima odolevao je pozivima njegovoj vladi da pokrene intervencije u cenama slične onima koje je uradio predsednik Kenije Uhuru Kenijata, podižući minimalnu platu i subvencionišući cenu kukuruznog brašna.

  Vlasti Ugande za inflatorne pritiske najviše krive rat u Ukrajini.

  Autoritarni lider na vlasti od 1986. godine Museveni umesto toga je pozvao Ugandance da stegnu kaiš i da zamene hleb maniokom, rekavši da je krtola sa skrobnim korenom zdrava alternativa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE