Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka nam je objasnila zašto treba da koristimo domaću platnu karticu

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija želi da promoviše Dina kard sistem, kao što rade sve razvijene i snažnije zemlje, razvijajući domaći kartični sistem.

  Ona je rekla da bi svako trebalo da ima Dina karticu, jer na taj način ima sigurnost pristupanja svom računu.

  „Ne postoji tako bogata država i pojedinac koji sebi mogu da priušte luksuz da u malim trgovinama plaćaju karticama internacionalnih brendova“, rekla je ona.

  Ona je podsetila da je 7. oktobra 2003. godine realizovana prva transakcija s Dina karticom. „Dina kard su osnovali NBS i poslovne banke, sa ciljem koji se i danas promoviše, da se poveća broj bezgotovinskih plaćanja i smanjimo udeo sive ekonomije“, rekla je ona.

  Tabaković je bankama poručila da ne predstavljaju Dinu kao novi proizvod, „želeći da time odugovlače sprovođenje zakona po kome svaki gradjanin Srbije treba da ima omogućen pristup svom platnom računu karticom koja može da se realizuje u Srbiji“.

  Od 17. avgusta, građanima koji otvore tekući račun, banke će kao osnovnu karticu besplatno izdavati domaću „dinu“, a osim nje, ali isključivo na zahtev klijenta, moći će da dobiju i ostale kartice internacionalnih kartičnih sistema, kao dopunske. Novine od decembra očekuju i male trgovce kojima će banke morati da dostavljaju detaljne izvode o troškovima koji se odnose na bezgotovinske transakcije, POS terminale…

  Osim toga, sve osnovne kartice koje ističu posle 17. avgusta, moraće kada isteknu da budu zamenjene domaćom „dinom“, s tim da ukoliko je reč o internacionalnim ( „viza“, „masterkard“…), one će moći da budu obnovljene, ali na zahtev klijenta, a ne voljom banke i to kao dodatne.

  Izvor: Beta/BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE