Grejanje na brikete od kafene plevice – štedi novac, ali i prirodu
Kompanija Strauss Adriatic je već godinama lider u preradi kafe i proizvodnji napitaka na bazi kafe. Paralelno sa unapređenjem industrije i inovativnim rešenjima radi i na unapređenju održivog razvoja i brizi o očuvanju životne sredine.
Ove godine Strauss Adriatic je ponosni partner jubilarnog Mikser festivala koji se održava pod sloganom „Cirkulaši”.
„Grejanje na brikete od kafene plevice, pionirski poduhvat Strauss Adriatic-a, na najbolji način pokazao je kako industrija u praksi vodi računa o okolini. Strauss Adriatic čuven je po brendovima Doncafé i C kafa. Svake godine, procesom prerade sirove kafe, preostane oko 140 tona kafene plevice koja se potom briketira“, navode iz kompanije.
Strauss Adriatic je pronašao rešenje za njenu dalju upotrebu, a jedinstveni projekat proizvod je ideje zaposlenih. Istraživanja u laboratorijama Instituta Vinča i Mašinskog fakulteta pokazala su izuzetnu toplotnu moć kafene plevice, jer je ona klasičan primer biomase. Takođe, kompletna prateća oprema i kotao za sagorevanje briketa od 800kW u skladu su sa evropskim standardima i proizvedeni su u našoj zemlji.
„Zahvaljujući ovom jedinstvenom načinu grejanja smanjena je emisija ugljen dioksida u atmosferu za čak 11 odsto, a važno je istaći i da su produkti sagorevanja biomase potpuno ekološki prihvatljivi i bez štetnog uticaja po okolinu. Takođe, smanjena je potrošnja fosilnih goriva, kao i količina otpada, jer su kafeni briketi tretirani kao komunalni otpad“, kažu iz kompanije.
Zanimljivo je da je na osnovu projekta i tehnoekonomske analize utvrđeno da će godišnja ušteda iznositi između 65 i 90 hiljada evra. Projekat grejanja na kafenu plevicu koštao je 100.000,00 evra, a samo tokom prve sezone napravljena je ušteda od 80.000,00 evra čime je otplaćeno 80 odsto investicije.
Biorazgradive police
Odnedavno su Doncafé proizvodi u supermarketima širom Srbije izloženi na biorazgradivim policama – panelima napravljenim od najboljih inovativnih ekoloških materijala koji su u potpunosti reciklabilni i biorazgradivi. Čitava akcija propraćena je simpatičnim sloganom „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona daje kafu”.
Baristi i espresso
Po šoljicu savršenog espressa sada ne morate ići u Italiju, jer vas baristi Strauss Adriatic-a očekuju na Mikser festivalu. Oni će vam pripremiti jedinstvene ukuse omiljenog napitka, a čarolija late art tehnike posebno će obradovati sve ljubitelje najkvalitetnije kafe.
U skladu sa temom festivala i posvećenosti cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, na samom Mikser festivalu, soc od pripremljenih espressa prikupljaće beogradska kompanija „Eko fungi” koja je razvila inovativan i jedinstven način uzgajanja pečuraka/bukovača, po novoj tehnologiji koja u proizvodnji hranljive podloge za uzgoj celuloznih gljiva koristi otpad i eliminiše upotrebu električne energije za čak 90%. Reč je o prvom postrojenju ovog tipa u Srbiji i svetu koje za proizvodnju supstrata, umesto slame, može da upotrebi bilo koji celulozni materijal, među kojima je i soc od kafe iz espresso aparata ili filter kafe.
Izvor: Strauss Adriatic
Foto: Strauss Adriatic