Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GRČKA I SRBIJA: Temelji nove ekonomske arhitekture na Balkanu

  Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeo razgovor o izgradnji železničkog koridora od Soluna do Beograda. Vučić privrednicima iz Grčke ponudio pet odsto bolje uslove od onih koje dobijaju u regionu.

  Cipras je na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu kazao da je dogovoreno da se formira savet koji će se baviti saradnjom Srbije i Grčke, a čije se prvo zasedanje očekuje na proleće u Solunu.

  „Verujem da ekonomski, politički i verski odnosi mogu biti temelj nove ekonomske arhitekture na Balkanu. Vizija te arhitekture treba da doprinese boljem standardu ljudi i da produbi privrednu saradnju“, rekao je Cipras.

  Dodao je da Srbija i Grčka dele zajedničke vrednosti, ocenivši da su te dve zemlje trenutno glavne karike ekonomske saradnje na Balkanu.

  „Verujem da su nam mogućnosti veće od svega što smo do sada postigli“, rekao je Cipras i naglasio da postoji prostor za veću saradnju u energetici, transportu, građevinarstvu, finansijskom sektoru i prerađivačkoj industriji.

  Ministar privrede Srbije Goran Knežević istakao je da Srbija grčkim privrednicima, osim podsticaja za investicije, nudi i slobodne zone za poslovanje u kojima se ne plaća carina na uvezenu opremu i repromaterijal.

  Srbija u ovom trenutku ima 167 preduzeća spremnih za privatizaciju, među kojima je 11 banja, Rudarsko-topioničarski basen Bor, Luka Novi Sad, Azotara i druge. „Srbija je zemlja puna prilika i mogućnosti“, rekao je Knežević.

  Vučić: Nudimo najbolje uslove

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je privrednike iz Grčke da ulažu u Srbiju i ponudio im pet odsto bolje uslove od uslova koje dobijaju u zemljama regiona.

  „Donesite nam ponudu koju ste dobili u Bugarskoj, Sarajevu, Makedoniji, svejedno gde, i dobićete najmanje pet odsto bolje uslove, jer imamo različite podsticajne mere“, rekao je Vučić na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu.

  On je istakao da su investicije koje su ove godine stigle u Srbiju vredne dve milijarde evra i da su najveće u regionu – šest puta veće nego u Bosni i Hercegovini.

  Verujem da će i srpski investitori koji budu ulagali u Grčku biti „oberučke dočekani“, rekao je Vučić i ukazao na velike potencijali dve zemlje za saradnju u oblasti turizma, navodeći podatak prema kojem na jednog turistu koji iz Srbije ode u Hrvatsku, 15-16 turista iz Srbije ode u Grčku.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Darko Vojinovic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE