Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inovacije

  Građevinski materijal od otpada teksasa, lepak od ostataka voća: Inovacije iz Srbije na Svetskom forumu

  Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstaviće najbolje inovacije iz Srbije za smanjenje otpada, odnosno pretvaranje otpada u nove sirovine, na Svetskom forumu cirkularne ekonomije (World Circular Economy Forum 2024 – WCEF2024), koji se od 15. do 18. aprila održava u Briselu. Ovaj globalni skup posvećen je najnaprednijim rešenjima u oblasti cirkularne ekonomije, koja su nastala na temelju novih naučnih istraživanja.

  UNDP i Ministarstvo će posetiocima WCEF-a 2024 predstaviti inovacije iz Srbije, više od 60 njih. Među njima su rešenja za pravljenje biorazgradivih čaša i kesa, boja za namirnice i lepkova za industriju i građevinarstvo od otpada od voća i povrća, za proizodnju građevinskog materijala od tekstilnog otpada i otpadnog stakla, zatim ručno pravljenog papira i kutija od paklica cigareta i viškova štamparskog papira, odnosno olovaka i bojica od starih novina, za izradu sprava za vežbanje od otpadnog drveta iz reka, kao i za reciklažu kablova kako bi se dobio bakarni i aluminijumski granulat. Takođe će biti predstavljen informacioni sistem koji automatizuje gajenje biljaka u bio-razgradivim saksijama, kao i novi digitalni (IoT-Internet of things) uređaji koji omogućavaju merenje količine i određivanje vrste otpada u kontejnerima, radi optimizacije njegovog prikupljanja i druge inovacije.

  Inovacije

  UNDP

  Insekti u službi smanjenja otpada

  U okviru posebne sesije o tome kako insekti mogu da se koriste za smanjenje otpada, 18. aprila će, pored primera iz Južne Afrike i Lesota, biti predstavljeno inovativno rešenje kompanije „Belinda Animals“ iz Beograda i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Ono je pokazalo da crv brašnar može da se hrani stiroporom, i da ga na taj način potuno razgradi tako da se dobije organska materija bogata proteinom, idealna za proizvodnju hrane za stoku. Sesija će moći da se prati i onlajn, a prijava je otvorena do kraja dana u petak, 12. aprila, na ovom linku.

  Inovacije

  UNDP

  Ovi i drugi primeri primene principa cirkularne ekonomije iz celog sveta poslužiće liderima iz poslovne zajednice, donosiocima odluka i stručnjacima da razmotre kako da privreda, u saradnji sa naukom, na potrebe čoveka odgovori na način koji je u saglasju sa prirodom, odnosno koji štedi resurse, produžava vek korišćenja materijala, smanjuje zagađenje otpadom i emisije CO2, istovremeno donoseći uštede proizvođačima i čineći ih konkurentnijim na tržištu. Forum je i prilika za autore rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije da se sretnu sa inovatorima iz drugih zemalja i zajedno sa njima dalje razvijaju svoje ideje.

  Od 2022. godine 65 inovativnih rešenja u oblasti cirkularne ekonomije dobilo je podršku za implementaciju u ukupnom iznosu od 2.8 miliona dolara. Ovu podršku su obezbedili Evropska unija, Vlada Švajcarske i Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), u okviru dve inicijative koje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP: „EU za Zelenu agendu u Srbiji” i „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice“.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Undp

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE