Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljudi, građani (Pixabay)

  Rezultati popisa: Evo kako su se građani izjasnili o maternjem jeziku i veri

  Prema podacima sakupljenim prošlogodišnjim popisom 84,4 odsto stanovnika Srbije srpski jezik smatra maternjim, slede mađarski, bosanski, romski i albanski. Kada je reč o veroispovesti 86,6 odsto građana se izjašnjava kao hrišćani, a 4,2 odsto kao pripadnici islamske veroispovesti. Ateista ima oko jedan odsto.

  Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine o stanovništvu Republike Srbije prema etnokulturalnim karakteristikama.

  Pored srpskog jezika koji je maternji jezik za 84,4 odsto stanovnika Republike Srbije, najzastupljeniji maternji jezici su mađarski (2,6 odsto), bosanski (2,2 odsto), romski (1,2 odsto) i albanski (1 odsto).

  Kada je reč o veroispovesti, pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana Republike Srbije (81,1 odsto su pravoslavci, 3,9 odsto su katolici, 0,8 odsto su protestanti i 0,9 odsto su lica koja su navela da pripadaju drugim hrišćanskim crkvama ili su se izjasnila samo kao hrišćani).

  Posle hrišćana, najbrojniji su pripadnici islamske veroispovesti (4,2 odsto). Oko 2,5 odsto stanovnika je iskoristilo svoje Ustavom zagarantovano pravo da se ne izjasni na pitanje o verskoj pripadnosti, dok je 1,1 odsto stanovnika izjavilo da nisu vernici (ateisti) i oko 0,1 odsto da su agnostici.

  „Nepoznato” obuhvata lica za koja nije prikupljen podatak, lica koja su dala odgovor koji se ne može smatrati izjašnjavanjem o maternjem jeziku, odnosno o verskoj pripadnosti, kao i lica za koja su podaci preuzeti iz administrativnih izvora.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE