Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad

  Objavljena lista najprijateljskijih evropskih gradova 2022: Među njima je grad iz našeg komšiluka

  Pojedini evropski gradovi su dom najljubaznijih stanovnika širom sveta. Na ovogodišnjem Readers’ Choice Awards, glasalo se za najprijateljskije gradove na starom kontinentu, od ledenih krajeva Islanda do plaže u San Sebastijanu i šire. Na listi se našao jedan grad iz našeg komšiluka. Reč je Dubrovniku, koji je zauzeo 12. mesto.

  Ovo su najprijateljskiji gradovi u Evropi, prema izboru čitalaca Conde Nast Traveller:

  12. Dubrovnik, Hrvatska

  Na južnoj obali Hrvatske, Dubrovnik često može da se zanemari u korist glamuroznog Splita. Međutim, grad sa svojim starim gradom oivičenim kamenim zidovima iz 16. veka i uvek gostoljubivim građanima, zaslužuje posetu. Pešačke trgovačke ulice, barokna arhitektura, najpoznatija crkva Sv. Vlaha i, naravno, blistava azurna pozadina mora, pomažu u stvaranju prijatnog osećaja širom opštine.

  Dubrovnik

  Dubrovnik, stari grad (Pixabay)

  11. Atina, Grčka

  Nekada srce antičke Grčke, Atina je grad koji je utkao savremeni život oko svojih znamenitosti iz 5. veka. Od veličanstvenog Akropolja, drevne citadele, do neoklasičnih zgrada koje se nalaze u ulici Panepistimiou, nemoguće je ne biti očaran bogatom istorijom. Lokalno stanovništvo je takođe jedno od najljubaznijih u Evropi.

  Atina, grad

  Atina, grad (Pixabay)

  10. Amsterdam, Holandija

  Povezan lavirintom kanala sa drvoredima koji prepliću kaldrmisane ulice i uske gradske kuće, Amsterdam je grad prepun savršenih destinacija za razglednice. Grad je uspeo da odbaci svoju nekada lošiju reputaciju i umesto toga privuče ljubitelje kulture, istorije i eksperimentalne gurmane, zahvaljujući svojim umetničkim galerijama, nezavisnim buticima i hotelima.

  Amsterdam, grad

  Amsterdam, grad (Pixabay)

  9. Stokholm, Švedska

  Od ledenog ostrvskog kvarta Sodermalma do krcatih barova Ostermalma i čudnih kaldrama starog grada, Gamla Stan, Stokholm prkosi svima onima koji ga posete, a ne zauzmu njegov opušten, ljubazan stav. Rasprostranjen je na 14 ostrvaca.

  Stokholm, grad

  Stokholm, grad (Pixabay)

  8. Lisabon, Portugal

  Lisabon je brzo postao favorit za ituriste tokom vikenda. Grad je isprepletan istorijskim ulicama u kaldrmi, neoklasičnom i art deko arhitekturom, kao i savremenom ponudom. Mogu se naći izvrsni kuvari u najboljim restoranima u Lisabonu i vrhunski modni butici.

  Lisabon

  Lisabon (Pixabay)

  7. Oslo, Norveška

  Izašavši iz senke Stokholma i Kopenhagena, zahvaljujući, prema čitaocima, zapaženoj dobrodošlici koju su pružili njegovi stanovnici, Oslo je svoj skandinavski kul personaliti stavio u prvi plan. Sada se pojavljuje kao destinacija za sve koji vole dizajn, autentično tržište hrane i, odnedavno, saunu.

  Oslo, grad

  Oslo, grad, Norveška (Pixabay)

  6. Dablin, Irska

  Dablin je grad u kome se uživa. Od zvuka gusla do živahnog noćnog života koji traje do ranog jutra, glavni grad Irske besprekorno kombinuje svoju želju za životom sa naglaskom na radikalnu istoriju u vidu znamenitosti, muzeja i priča koje su upoznali stranci koji su postali prijatelji usput.

  Dablin, grad

  Dablin, grad (Pixabay)

  5. Porto, Portugal

  Očaravajuće kaldrmisane ulice i tapiserija u duginoj arhitekturi privlače sve veći broj turista, koji su se zaljubili u njegovo sunčano vreme, staromodni šarm, bogatu mešavinu arhitekture, gostoljubive ljude i bogat noćni život. I hotelska scena u Portu je dorasla izazovu, sa čudnim buticima, kao i prepoznatljivim luksuznim imenima, od kojih su neka raspoređena duž reke Douro. Druga su smeštena u brdima koja ga okružuju.

  Porto, grad

  Porto, grad (Pixabay)

  4. Kopenhagen, Danska

  Kopenhagen ima mnogo toga da ponudi posetiocima: kaldrmisane ulice obrubljene bojama, pregršt restorana na trotoarima, ali van puta brojnim gradskim biciklistima, hranu napolju. Tu je i međunarodna, eksperimentalna gastronomska ponuda, kao i rečni putevi okruženi klupama.

  Kopenhagen, grad

  Kopenhagen, grad (Pixabay)

  3. Rejkjavik, Island

  Rejkjavik, na obali Islanda, glavni je i najveći grad zemlje. Poznat je po svojoj vulkanskoj aktivnosti. Posetioci se okupljaju u prirodnim bazenima – briljantno plavim – uključujući i posebno popularnu geotermalnu banju Plava laguna. Van vode postoji bezbroj muzeja posvećenih fascinantnoj istoriji Vikinga na ostrvu, kreativna scena hrane, kao i mnoštvo neobičnih hotelskih opcija na Islandu.

  Rejkjavik

  Rejkjavik (Pixabay)

  2. Briž, Belgija

  Oni koji su u potrazi za bajkovitom belgijskom scenom pomišljaju na kućice od medenjaka i živahne barove u kojima se poslužuju piva. Oni neće biti razočarani srednjovekovnim gradom Brižom. Glavni grad Zapadne Flandrije u Belgiji svima koji posete veliku luku pruža priliku za opušteno istraživanje na vodi i šetnju po kaldrmama na kojima su prodavnice čokolade i plus prijateljska atmosfera.

  Briž, Belgija

  Briž, Belgija (Pixabay)

  1. San Sebastijan, Španija

  Čuven po baskijskoj kuhinji i kao mesto specijaliteta pinčo, šarm San Sebastijana je već dobro poznat. Međutim, stanovnici tog grada zvanično su, prema rečima čitalaca, najljubazniji u Evropi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE