Grad Beograd postao suvlasnik Jumka i Simpo ŠIK-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad Beograd postao suvlasnik Jumka i Simpo ŠIK-a

  Skupština Grada Beograda u januaru ove godine donela je odluku o konverziji svojih potraživanja po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu vranjskog „Jumka“ i „Simpo ŠIK“ u Kuršumliji.

  Ovim odlukama, Grad Beograd se upisao u brojnu plejadu vlasnika pomenutih fabrika u kojoj su Republika Srbija, PIO Fond, RFZO, Nacionalna služba zapošljavanja. Tu je i Grad Vranje koji je „Simpu“ i „Jumku“ konverzijom oprostio 1,6 milijardi dinara, pišu Infovranjske.rs.

  Konvertovana potraživanja Grada Beograda prema „Jumku“ nastala su u periodu od 30. juna 2020. do 26. maja 2021. godine. Ona iznose sa pripadajućom kamatom do 30. septembra 2021. 1.782.602 dinara.

  Konvertovana potraživanja Grada Beograda prema „Simpo ŠIK-u“ na dan 26. avgusta 2021. godine iznose 679.236 dinara.

  Yumco Vranje pogon

  Jumkovi dugovi uglavnom porez na imovinu

  U strukturi „Jumkovih“ dugova Gradu Beogradu u naznačenom periodu najveću stavku predstavlja porez na imovinu, 1,2 miliona dinara. Zatim, komunalna taksa od 300.000, i naknada za korišćenje građevinskog zemljišta od 344.000 dinara.

  „Simpo ŠIK“, međutim, jedino za porez na imovinu duguje Gradu Beogradu za naznačeni period u celokupnom iznosu potraživanja glavnog grada prema ovoj firmi iz Kuršumlije.

  Na kraju svojih odluka da abolira svoja potraživanja prema „Jumku“ i „Simpo ŠIK-u“, Skupština Grada Beograda zaključuje „da će u Centralni registar hartija od vrednosti izvršiti upis u visini ukupnog potraživanja“.

  Kuršumlija centar grada, gradski park

  Tako će Skupština Grada Beograda postati vlasnik jednog, srazmerno visini potraživanja, malog dela kapitala „Jumka“ i „Simpo ŠIK-a“.  Od toga neće imati nikakve koristi, ali će ostati bez prihoda od skoro 2,5 miliona dinara. Sa njima bi mogla da popravi stanje infrastrukture i reši neke od problema koji su u ingerenciji Grada, piše ovaj portal

  U obrazloženju ovih odluka o konverziji svojih potraživanja prema vranjskom „Jumku“ i „Simpo ŠIK-u“, Skupština prestonice se poziva na Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). To je drugi termin za predstečajni postupak, i zakone o stečaju i privatizaciji.

  Izvor: Infovranjske.rs

  Foto: YT Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE