Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GM: Venecuela nam oduzela fabriku

  Američka kompanija Dženeral Motors (General Motors) objavila da su venecuelanske vlasti nezakonito preuzele njenu fabriku u Valensiji i najavila da će pokrenuti sve potrebne pravne mere kako bi odbranila svoja prava.

  Venecuelanska Vlada preuzela je fabriku GM nakon produbljivanja ekonomske krize u toj zemlji koju vode levičari i koji su svojim ranijim potezima već razbesnili mnoge američke firme.

  „U sredu su vlasti neočekivano preuzele postrojenje GMV (General Motors Venezolana), sprečavajući redovne aktivnosti. Osim toga, i druga imovina kompanije, poput vozila, ilegalno je uzeta iz naših objekata“, navodi se u saopštenju GM.

  Kompanija je upozorila da bi zaplena predstavljala nepopravljivu štetu, za njenih 2.678 radnika, 79 trgovaca, ali i njene dobavljače.

  Ministarstvo informisanja Venecuele nije odgovorilo na upite o dodatnim informacijama o tom potezu.

  Venecuelanska automobilska industrija potonula je pogođena nedostatkom sirovina, zbog čega su mnoge tvornice prestale s proizvodnjom. Početkom 2015. Ford je otpisao investiciju od 800 miliona dolara, a kriza u zemlji pogodila je i mnoge druge američke firme, uključujući i proizvođače hrane i farmaceutsku industriju. Sve ih veći broj otpisuje svoje operacije u Venecueli.

  Venecuelanska vlada već je i ranije preuzimala pogone, pa je tako 2014. objavila „privremeno“ preuzimanje dve fabrike koje su pripadale američkom proizvođaču sredstava za čišćenja Clorox koji je kasnije napustio poslovanje u toj zemlji.

  Kriza i protesti u toj zemlji su sve žešći. Opozicija u Venecueli organizuje proteste, optužujući predsednika Nikolasa Madura za rušenje demokratije i guranje privrede u haos.

  Izvor: Seebiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE