Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GENETIKA mogući uzrok povećane smrtnosti kod mladih sa COVID-19

  I geni mogu da utiču na komplikacije i ishod kod obolelih od Kovid-19, piše Jutarnji list, pozivajući se na studiju u kojoj se istraživalo zašto i mlađi zaraženi koronavirusom umiru.

  Visoki krvni pritisak, dijabetes, gojaznost i svakako godine starosti, pokazali su se kao najčešći razlozi zbog kojih neki pacijenti ne prežive Kovid-19.

  Sve su to rizici koji mogu da izazovu komplikacije kod obolelih od koronavirusa za koje neretko nema leka.

  Ali, u poslednje vreme mnogo se govori i o mogućoj genetskoj predispoziciji odnosno činjenici da bi u tome, kako se ko nosi sa koronavirusom, uticaj mogla da ima i naša genetska osetljivost.

  Kao primer uloge genetike, holandski genetičar Aleksandar Hojshen sa Univerziteta Radbaud (RUMC) u Nijmegenu, navodi dva brata, oba mlađa od 35 godina. U pitanju su inače potpuno zdrave osobe, koje su se zarazile koronavirusom i obojica završila na respiratoru.

  U takvom slučaju odmah se zapitate da li može genetika da ima veze sa tima„, kaže Hojshen i dodaje kako to može da bude slučajnost da su obojica bili tako teško bolesni, ali i posledica greške u imunološkom sistemu.

  Uloga genetike

  Tokom proučavanja ta dva slučaja naučnici su dobili dojavu o još dvojici mladih ljudi na drugom kraju Holandije koji su takođe završili na respiratoru i krenuli su u istraživanje s obzirom na to da oboleli nisu bili u rodbinskim vezama.

  Dok je trajalo istraživanje, jedan od njih izgubio je bitku sa ovom bolešću.

  Kako bi identifikovali genetsku ranjivost na infekciju, istraživači su sekvencionisali njihove egzome koji sadrže delove koji kodiraju proteine u svim genima. Posebnu pažnju posvetili su genima za koje se zna da su uključeni u urođeni imunološki odgovor.

  Pokazalo se da su sva četvorica muškaraca imala mutaciju na genu koji u nekim imunološkim ćelijama proizvodi receptor TLR7. Taj receptor upozorava imunološki sistem na infekciju odnosno otkrivanje jednog lanaca RNK koji neki virusi nose kao što je to slučaj sa SARS-CoV-2.

  Kad se virus aktivira, ovaj  receptor „budi“ oslobađanje interferona, odnosno molekule imunološke signalizacije koji učestvuju u obrani organizma od virusnih infekcija.

  Naučnici takođe misle da taj receptor prepoznaje i usko povezane koronaviruse poput MERS-a ili SARS-a.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE