Gde sve u Srbiji možete uraditi PCR test na lični zahtev?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gde sve u Srbiji možete uraditi PCR test na lični zahtev?

  Svi koji u planiraju da se upute na letnje destinacije poput, Grčke, Turske, Egipta ove godine, a ukoliko nisu vakcinisani, jedan od uslova je obavezan PCR test.

  U četiri zemlje regiona – Albaniju, BiH, Severnu Makedoniju i Crnu Goru već neko vreme može da se ide bez testa i izolacije.

  Gde se sve može obaviti testiranje i kako zakazati termin

  PCR testiranje na lični zahtev može se obaviti u institutima i zavodima za javno zdravlje, ali ne i u privatnim klinikama u Srbiji.

  Može se zakazati na sajtu eUprave na odeljku eZakazivanje za PCR testiranje.

  Testiranje može da se zakaže za građane Srbije, ali i strane državljane sa boravkom u Republici Srbiji, kao i za turiste (ne mora se biti registovani korisnik portala eUprave).

  Testiranje je moguće obaviti u zavodima i institutima za javno zdravlje u 27 ustanova u zemlji, a na portalu eUprave može se odabrati ustanova i slobodan termin.

  Što se tiče Beograda, PCR je moguće uraditi u pet ustanova – Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, u Kliničkom centru Srbije, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd i na Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

  Testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice.

  Takođe, zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev može se zakazati i preko Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja na broju 011/362-0000 svakim radnim danom od osam do 20 časova.

  Što se tiče  Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, rezultate testa bi svi koji se testiraju trebalo da dobiju u roku od 24 sata od uzimanja brisa.

  Instrukcije za preuzimanje PCR rezultata građani dobijaju putem SMS poruke.

  Ukoliko nisu u mogućnosti da rezultat preuzmu sa sajta potrebno je da pošalju svoje podatke (ime, prezime, JMBG) na mejl adresu: testiranje.covid19.PCR@zdravlje.org.rs.

  Testiranje na lični zahtev na institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” se može zakazati telefonski, pozivom na broj 060 71 71 892, u periodu od 10 do 12 sati.

  Rezultati se dobijaju isključivo putem mejla.

  Na sajtu instituta Torlak, gde se obavlja PCR testiranje, takođe se može uraditi i antigenski test a na sajtu se navodi da je cena testiranja antigenskim testom za građane Republike Srbije, strana lica sa boravkom i strana lica bez boravka 3.500 dinara.  Antigenski test se ne zakazuje, i može se uraditi svakog radnog dana  i subotom u periodu od 08:00 do 19:30 sati.

  PCR test 9.000 dinara, u okolnim zemljama jeftinije

  PCR testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev iznosi 9.000 dinaraPCR testovi su do kraja 2020. koštali 6.000 dinara, a odlukom Vlade Srbije od 1. januara 2021. koštaju 3.000 dinara više.

  Nije retkost da se upravo zbog te cene naši građani testiraju i u okolnim zemljama- Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i BiH  gde ovaj test košta između 35 i 50 evra.

  Koje analize rade privatne laboratorije?

  Privatne laboratorije u Srbiji već mesecima rade isključivo serološke testove na korona virus na osnovu analize krvi.

  Serološki testovi na IgGi IgMantitela koštaju po 2.000 dinara.

  Moguće je testirati se na jednu vrstu antitela, a neke klinike radi i brze antigenske testove, čija je cena je u proseku slična.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE