Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Egipat, letovanje

  Gde putuju ruski turisti otkako je otpočela invazija na Ukrajinu?

  Nekada je zapadna Evropa bila omiljeno odredište ruskih putnika. Ali stvari su se promenile. Gde sada putuju ruski turisti?

  Maks, Rus u svojim 40-ima, šetao je muzejima u Francuskoj, uživao u finoj kuhinji u Italiji i išao na šetnje po brdima Španije.

  Tada je Rusija napala Ukrajinu. Ove godine Maks, koji je za CNBC rekao da mu nije ugodno govoriti svoje prezime, „nije ni razmatrao“ Evropu kao odredište za odmor.

  „Svestan sam problema sa dobijanjem viza za evropsku zemlju“, rekao je.

  Koferi (Pixabay)

  Prošle nedelju Evropska unija pristala je da suspenduje sporazum o putovanjima s Moskvom iz 2007. koji je olakšao izdavanje viza Rusima. Taj će potez otežati i poskupeti Rusima putovanje u Evropu. Zatvaranje vazdušnog prostora EU za ruske vazdušne prevoznike u februaru je takođe otežalo putovanja.

  „Loša je ironija da sam apsolutno protiv rata i Putina, ali takođe imam poteškoća s putovanjima. U budućnosti, kada Putin ode i kada ponovo postanemo normalna država, nadam se da ću moći ponovo posetiti Evropu. Jako volim Italiju“, rekao je Maks.

  On je jedan od mnogih Rusa koji su ovog leta evropske destinacije za odmor zamenili drugim zemljama.

  Italija, Španija, Kipar omiljeni ruskim turistima

  Zemlje EU-a poput Italije, Španije, Kipra i Grčke bile su među prvih 20 odredišta u kojima su ruski putnici najviše rezervisali smeštaj pre izbijanja rata, prema podacima ForvardKeisa, kompanije za podatke o putovanjima.

  Međutim, Olivije Ponti iz ForvardKeisa rekao je da su vazdušna putovanja Rusa u Evropu tokom leta iznosila samo 26 odsto onoga što je bilo 2019. godine.

  Dubai (Pixabay)

  „Ruska invazija na Ukrajinu zasigurno je ograničila izbore za odmor njenih građana, jer su direktni letovi za mnoga popularna odredišta zabranjeni“, rekao je. „Još je uvek moguće da Rusi poseti Evropu, ali sada moraju posetiti mesta poput Istanbula ili Dubaija.“

  Prema ForvardKeisu, koji je ispitivao podatke o dolascima letova, nekoliko odredišta zabežilo je porast ruskih posetilaca u junu, julu i avgustu u odnosu na 2019. godinu.

  • Maldivi (skok od 5 odsto)
  • Sejšeli (4 odsto)
  • Turska (4 odsto)
  • Ujedinjeni Arapski Emirati (2 odsto)

  Većina tih zemalja bila je popularna među ruskim posetiocima i pre rata. Prema Economist Intelligence Unitu (EIU), Turska je bila glavna destinacija za ruske turiste u 2019., a zatim je tu Abhazija, UAE i Maldivi.

  Analitičari iz EIU-a rekli su za CNBC da su Maldivi dugo bili omiljena destinacija za bogate Ruse koji lako mogu da dobiju turističke vize po dolasku za boravak do 90 dana.

  Istanbul (Pixabay)

   

  Povoljni tečaj u Turskoj od sredine marta verovatno će povećati broj putovanja tamo, rekli su analitičari EIU-a Mario Bikarski i Federica Reccia. Turska lira trenutno iznosi 18,23 u odnosu na dolar — blizu rekordno niskog nivoa nakon što je turska centralna banka smanjila svoje referentne stope u avgustu u inflaciji od blizu 80 odsto.

  Ipak, mogućnost Rusa da putuju može biti dodatno ograničena, rekli su. Osim što je EU suspendovala svoj sporazum o povlašćenom viznom režimu s Moskvom iz 2007., rekli su Bikarski i Reči, ekonomski problemi mogli bi obeshrabriti Ruse da putuju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE