Fudbalski cunami: Najbogatiji prave SUPERLIGU, koja banka je "glavni igrač" iz senke?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fudbalski cunami: Najbogatiji prave SUPERLIGU, koja banka je “glavni igrač” iz senke?

  Svi svetski i domaći mediji bruje o vesti da je dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope donelo odluku da formiraju takmičenje pod nazivom Superliga.

  Klubovi osnivači, ukupno njih 12 su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted, Real Madrid i Totenhem.

  Formiranje evropske Superlige veliki je udarac za Ligu šampiona. Premijer Velike Britanije Boris Džonson, UEFA i Premijer liga su osudile potez da se lansira ESL.

  Iz FIFA su prethodno poručili da neće priznati to takmičenje, a fudbalerima koji budu igrali u ESL-u neće biti omogućeno da igraju na Svetskom prvenstvu.

  Uefa je upozorila da će igrači iz Evropske Superlige biti izbačeni iz svih takmičenja na domaćem, evropskom i svetskom nivou i neće moći da igraju za reprezentacije.

  Međutim, novo takmičenje dobilo je podršku važnog „igrača“ na bankarskoj sceni – korporacije JP Morgan Chase, a svaki klub koji uđe u Superligu Evrope dobija odmah 350 miliona evra, što je čak četiri puta više od onoga što dobija pobednik Lige šampiona.

  JP Morgan Chase – banka koja stoji iza projekta

  JPMorgan Chase & Co je multinacionalna bankarska kompanija sa sedištem u Njujorku. Postala je jedna od vodećih banaka u SAD-u nakon spajanja JP Morgan i Chase Manhattan banke u decembru 2000. Smatra se da je druga najvrednija banka na svetu u smislu tržišne kapitalizacije i šesta najveća svetska banka po ukupnoj aktivi koja iznosi 2,5 biliona dolara.

  JPMorgan Chase & Co. je najveća banka u Sjedinjenim Državama. Brend J.P. Morgan banke koristi se za investiciono bankarstvo, privatno bankarstvo, upravljanje privatnim bogatstvom, upravljanje imovinom i odeljenja za trezor i hartije od vrednosti. S druge strane, brend Chase Manhattan banke koristi se za komercijalno bankarstvo, bankarske aktivnosti sa stanovništvom u Sjedinjenim Državama i usluge kreditnih kartica u SAD-u i Kanadi.

  Istorija JP Morgan & Chase

  JPMorgan Chase & Co osnovana je 1. decembra 2000. godine, nakon spajanja JPMorgan i Chase Manhattan Bank. Banka JPMorgan Chase & Co zatim je 2004. godine preuzela kompaniju Bank One Corporation, a Bear Stearns i Washington Mutual 2008.

  Krajem 1990-ih, JP Morgan se pojavio kao jedna od najvećih banaka u Sjedinjenim Državama, zahvaljujući svojoj dominaciji u osiguranju dužničkih i vlasničkih hartija od vrednosti. Međutim, banci je nedostajala jaka pozicija u komercijalnom i investicionom bankarstvu, te je banka je 1998. objavila svoje namere da se pripoji drugoj banci kako bi proširila svoju listu ponuđenih usluga.

  Neki od potencijalnih kandidata za spajanje bili su Credit Suisse, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs i Chase Manhattan. Chase Manhattan je takođe 2000. godine objavio da želi da se spoji sa američkom bankom u pokušaju da ojača svoje poslovanje investicionog bankarstva. JP Morgan i Chase Manhattan Bank dogovorili su se o spajanju, a dve kompanije su osnovale JPMorgan Chase and Co. Kroz novu kompaniju obe banke su ojačale svoju ponudu.

  Za ovu banku u periodu od 2008. godine dosad vezan je veliki broj skandala, zbog čega je korporacija bila prinuđena da u od 2009. godine plati čak 30 milijardi dolara u kaznama i izgubljenim tužbama.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE