Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Frilenseri ispred Vlade Srbije spalili poreska rešenja (FOTO)

  Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovali su ispred vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa i simbolično su spalili poreska rešenja koja su im stigla.

  Predsednik tog udruženja Miran Pogačar rekao je da je jedan od njihovih zahteva da se frilenserima ne naplaćuje period od 2017. do 2020. godine.

  „I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje postotka za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše“, kazao je Pogačar.

  Frilenser iz Niša Miloš Stojković kazao je da je zbog tog načina oporezivanja „upao u dužničko ropstvo“.

  „Nije najgore što nas niko nije obavestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali kao što smo danas“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, frilensera je sada 8.000 i „moraju da plaćaju harač narednih deset godina“.

  „Frilenseri su hteli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da svi zajedno odemo do toga da imamo predstavnika u skupštini, imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi“, kazao je Stojković.

  Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo.

  Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

  Na kraju protesta, grupa frilensera je spalila poreska rešenja, a kako je Pogačar objasnio, to su učinili simbolično pošto su pojedini frilenseri pretili samozapaljivanjem.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE