Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fori tekstil negira tvrdnje o pobuni radnica

  Uprava kompanije „Fori textile Ser d.o.o Kragujevac“, ranije „Zastava tapacirnica a.d“ i dva reprezentativna sindikata sinoć su negirali tvrdnju Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, da se u tom preduzeću ne poštuju zakonska prava zaposlenih.

  Saopštenje kojim to negiraju su potpisali predstavnici Uprave „Fori textile ser d.o.o Kragujevac“, Odbora Samostalnog sindikata i Sindikat „Nezavisnost“.

  „Navodi istaknuti u novinskom napisu (na portalu agencije Beta), a potpisani od strane Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, nisu dati od strane reprezentativnih sindikata kod poslodavca koji su upoznati sa stvarnim pravima zaposlenih i koji ovom prilikom zajedno s rukovodstvom ‘Fori textile ser’ objavljuju demanti navedenih napisa o navodnom nepoštovanju prava zaposlenih“, piše u tekstu dostavljenom agenciji Beta.

  Saopšteno je da ta kompanija svim zaposlenima pruža podjednako pravo na rad u skladu sa zakonom, da ih poštuje, da zaposleni imaju bezbedne i zdrave uslove za rad, zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, pravo na odmore, naknadu za rad.

  Obezbeđena su im i sva druga prava garantovana propisima Republike Srbije u skladu sa opštim i pojedinačnim aktima poslodavca, piše u saopštenju.

  Uprava „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ je saopštila da se rad u trajanju dužem od propisanog radnog vremena organizuje u skladu sa Zakonom o radu, i da su normativi rada ustanovljeni i određeni od strane kupaca, a po važećim svetskim standardima u tekstilnoj industriji.

  Navedeno je i da je noćni rad vrednovan saglasno odredbama člana 108. Zakona o radu, a u skladu sa odredbama člana 118. Zakona o radu, obezbeđena je ishrana u toku rada u prostorijama kantine, te poslodavac zato ne isplaćuje naknadu troškova za topli obrok.

  „Obračunski listići zarada zaposlenih se u svemu, u skladu sa zakonom, svakog meseca uručuju svakom zaposlenom pojedinačno, što radnici potvrđuju svojim potpisom, te navode da postoji više obračunskih listića, smatramo krajnje neozbiljnim“ navodi se u tekstu.

  U saopštenju je i ocena da su navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, dati „isključivo s ciljem da destabilišu normalno odvijanje procesa rada kod poslodavca, otežaju poslovanje, a krajnji cilj da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade“.

  Beta je juče prenela saopštenje Saveza samostalnih sindikata Kragujevca da su se radnice preduzeća „Fori tekstil“ u Kragujevcu „pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu“, i da „neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje“.

  Savez samostalnih sindikata je između ostalog naveo da je 400 radnica odlučilo da se „suprostavi višegodišnjem zlostavljanju“ od kada je „Zastava tapacirnicu“ preuzelo slovenačko preduzeće „Fori tekstil“ (Textile) koje proizvodi navlake za auto-sedišta.

  Po navodima tog sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno, na šta je usledila pretnja otkazima.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE