Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fič zadržao kreditni rejting Srbije na korak od investicionog

  Agencija Fič Rejtings (Fitch Ratings) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je jedan nivo do investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Kako je navedeno, prilikom redovne šestomesečne ocene kreditnog rejtinga Srbije agencija Fič zadržala je i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

  Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je odluka agencije Fič da zadrži krediti rejting Srbije na korak do investicionog, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje u uslovima izraženih geopolitičkih rizika i produženog trajanja konflikta u Ukrajini, još jedna potvrda da je Srbija spremno dočekala izazove kojima je ceo svet izložen u prethodnih više od dve godine.

  „Adekvatnim i pravovremenim merama i istrajavanjem na stavu da je stabilnost ključna za očuvanje investicionog i potrošačkog poverenja, u Srbiji smo ublažili efekte nekoliko kriza koje se odvijaju istovremeno na globalnom nivou“, rekla je Tabaković u saopštenju.

  Agencija procenjuje da će povećanje tekućeg deficita platnog bilansa ove godine biti vođeno visokim cenama energenata, pri čemu navodi otpornost priliva stranih direktnih investicija na nivou od oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini 2022. godine, uz očekivanje visokih priliva i u 2023.

  Ukupan pritisak na platni bilans ocenjuje kao umeren, naglašavajući u tom kontekstu i značaj visokih deviznih rezervi na nivou od 15 milijardi evra (kraj jula), kao i očuvanu relativnu stabilnost kursa dinara.

  Niža inflacija u 2023.

  Fitč Rejtings ocenjuje da će inflacija, nakon ovogodišnjeg uticaja cena sa svetskog robnog tržišta, u 2023. godini biti smanjena na prosečnih oko sedam odsto i dalje na 3,8 odsto u 2024. godini, što se u velikoj meri poklapa i s projekcijama NBS.

  U odluci se naglašava i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora, uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, adekvatnu likvidnost i dalje smanjenje učešća problematičnih kredita na nivo ispod 3,3 odsto, navedeno je u saopštenju NBS.

  U prilog odluke, agencija ističe i dobre fiskalne parametre, odnosno da će učešće javnog duga u 2024. godini biti spušteno na nivo od 48,6 odsto, što će biti znatno ispod tog učešća u zemljama sa sličnim kreditnim rejtingom.

  U pogledu kretanja na svetskom tržištu energenata, agencija ističe da je Srbija njihov neto uvoznik, što čini značajnim i sporazum o isporuci gasa koji je potpisan s Rusijom po znatno nižim cenama, a kojim se u velikoj meri pokrivaju naše potrebe za ovim energentom, navela je NBS.

  Guverner: Najmanje moguće posledice krize

  Po oceni Tabaković, privredni rast i stabilnost koju je Srbija izgradila u prethodnom periodu garantuju da će i aktuelnu krizu prebroditi s najmanjim mogućim posledicama.

  „Relativna stabilnost deviznog kursa, koju smo sačuvali i u najizazovnijim vremenima, relativno visoke stope privrednog rasta, koje beležimo uprkos svim globalnim izazovima, i održiv rast izvoza koji se ostvaruje i u ovoj godini, upućuju na to da je Srbija odavno zaslužila investicioni nivo kreditnog rejtinga, koji očekujemo da će biti dostignut sa smirivanjem geopolitičkih tenzija“, ocenila je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE