FAZ: Srbija diže ograde, a ZAKLINJALA se da neće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FAZ: Srbija diže ograde, a ZAKLINJALA se da neće

  Srbija postavlja žičanu ogradu prema Severnoj Makedoniji da bi sprečila ilegalni dolazak migranata, što je dokaz da Beograd okreće leđa dosadašnjoj politici i da više ne važe obećanja predsednika Aleksandra Vučića izrečena na vrhuncu migrantske krize – da Srbija nikada neće podizati ograde, piše nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ)

  List piše da su protivrečne informacije o tome da li se ograda podiže u dogovoru s Evropskom unijom. Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je za FAZ da je “u martu putem kontakata koje neguje s beogradskim vlastima, dobio nezvaničnu informaciju da ovde (kod Preševa), u dogovoru sa EU, treba da bude podignuta granična ograda”.

  Navodeći izjavu Arifija da je u to vreme informaciju o izgradnji ograde doveo u vezu s okupljanjem velikog broja migranata na tursko-grčkoj granici, list podseća da je Preševo, gradić sa više od 90 odsto albanskog stanovništva, nedaleko od “balkanske rute” kojom je od 2015. godine na putu ka Zapadu prošlo više od milion migranata s Bliskog istoka.

  Po pisanju FAZ, Arifi je iz obaveštenja Beograda razumeo da je nova migrantske kriza na granici Turske i Grčke podstakla EU i Srbiju na zajednički projekat izgradnje još jedne ograde u regionu. Arifi je rekao i da veruje da postoji dogovor EU i Srbije, iako kaže da to nije mogao da proveri.

  ALi, piše FAZ, “jedna portparolka Evropske komisije u Briselu odbacila je takve tvrdnje”.

  “EU pomaže zemljama Zapadnog Balkana u osiguranju granica i u te svrhe je Srbiji 2015. godine dala 100 miliona evra. Ta sredstva, međutim, ne uključuju podizanje ograda. O tome ne postoji nikakav dogovor između EU i Srbije”, rekla je ta portparolka za FAZ.

  List ocenjuje da je “teško reći koja je verzija tačna i zato što Beograd o ogradi uporno ćuti” i jer su ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova i “kabinet predsednika koji je u Srbiji merodavan za sva pitanja”, ignorisali pitanja medija.

  Jedino se iz Ministarstva finansija Srbije moglo čuti da ograda treba da služi za to da se zatvori granica, da bi se u slučaju “masovnih ilegalnih prelazaka, sprečilo širenje novog koronavirusa”.

  Ipak, “u svakom slučaju, izgradnja ograde predstavlja zaokret u politici Beograda”, konstatuje FAZ.

  “Na vrhuncu migrantskog kretanja ‘balkanskom rutom’, 2015. i 2016. godine, kada je Vučić još bio šef vlade, često se zaklinjao da Srbija nipošto neće graditi zidove“, piše list, podsećajući na Vučićeve reči da su migranti “očajni ljudi, a ne kriminalci ili teroristi”, da će se Srbija prema njima “odnositi odgovorno”, “da će im pomoći”, a podseća i na njegovo verbalno ograđivanje od sličnih poteza mađarskog premijera Viktora Orbana i vlasti u Skoplju.

  Uz ocenu da “to više, očigledno ne važi”, frankfurtski dnevnik konstatuje da Srbija izgradnjom ograde samo prati regionalni trend koji je počeo pre deset godina i dodaje da, prema izveštajima medija, Beograd takvu dvorednu žičanu ogradu namerava da podigne i na granici s Brugarskom.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE