Farme na rubu siromaštva: Mlekari osnivaju udruženje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Farme na rubu siromaštva: Mlekari osnivaju udruženje

  U Srbiji će u martu biti osnovano prvo nacionalno udruženje proizvođača mleka koje će okupiti farmere iz 17 regija.

  Nedavno je o ovome razmatrano na sastancima sa proizvođačima u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu gde je, s obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, odlučeno da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima.

  Kako je za Politiku rekla Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, vreme je da se i u Srbiji formira jak savez koji će ujediniti što više proizvođača i boriti se za njihove interese.

  Pad potražnje za mlečnim proizvodima zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane i do 100 odsto i ostalih inputa u proizvodnji doveli su proizvođače u težak položaj.

  “Kada se sve ovo udruži sa izuzetno niskom cenom mleka u otkupu, koja je čak na nivou ispod one koju smo imali 2010, možemo slobodno reći da je protekla godina bila jedna od najlošijih za proizvodnju mleka. Prosečna cena iz 2015. od 42 dinara je sada san”, naglasila je Bugarski.

  Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva. Bugarski napominje da na jugu Srbije cena ide čak i od 25 dinara pa naviše, što je neverovatno i neodrživo.

  “Trenutno obilazim Srbiju po regijama koje su formirane na osnovu podataka o proizvodnji mleka. Do kraja narednog meseca trebalo bi da bude osnovano 17 okružnih udruženja. Nadam se da ćemo, već početkom marta, moći da napravimo osnivačku skupštinu i dobijemo prvo nacionalno udruženje u kom će biti svi proizvođači mleka i goveda”, kazala je Bugarski.

  Dodala je da će se udruženje baviti poslovima koji proističu iz strategije koja je takođe u izradi.

  To je jedini način da mi kao proizvođači preživimo i ojačamo uticaj. Razjedinjeni ne možemo ništa. Konkurisaćemo gde god budemo mogli poput drugih farmera u Evropi. Mi inače moramo da obezbedimo način finansiranja jer ćemo u okviru udruženja zaposliti ljude koji su nam neophodni – inženjere stočarstva, veterinare, agroekonomiste, pravnike, tehničare, naglasila je ona.

  Izvor: Politika

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE