Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Farmaceutska firma preuzela DEO ODGOVORNOSTI za opioidnu krizu u SAD

  Američka farmaceutska kompanija Purdue Pharma priznala je da snosi deo odgovornosti za opioidnu krizu u SAD i pristala da plati 8,3 milijarde dolara kako bi ishodovala povlačenje tužbi, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

  Purdue Pharma je kompaniji Practice Fusion, zaduženoj za vođenje elektronskih medicinskih kartona, platila gotovo milion dolara da lekare upozorava na loše zdravstvene podatke pacijenata.

  Time su podsticali lekare da više propisuju Purdue Pharmine opioidne lekove, poput OxyContina, čak i kada za to nije bilo valjanih medicinskih razloga.

  „Purdue je opasne opioide koji izazivaju zavisnost, uključujući OxyContin, oglašavao i prodavao zdravstvenim radnicima za koje je imao valjanih razloga da veruje da će ih propisati pacijentima“, rekla je prva pomoćnica američkog advokata iz Nju Džersija Rejčel Honig.

  Kompanija je pristala da plati 8,3 milijarde dolara i podnela je pred okružnim sudom u Njujorku zahtev za objavu stečaja. Poverioci nameravaju da ulože prihod od prodaje njene imovine u programe lečenja zavisnosti od opijata.

  Ako sud odobri zahtev, Purdue Pharma biće ugašena, a vlasnici, porodica Sakler, potpuno će se odreći kontrole. Imovina kompanije biće prebačena u kompaniju od javne koristi koja će osigurati milione doza lekova za lečenje zavisnosti i posledica predoziranja.

  Zamjenik državnog tužioca Džefri Rozen rekao je da je usmeravanje resursa firme u nove lekove koji će poništiti posledice uzimanja opijata vrlo poželjan rezultat.

  Članovi porodice Sakler pristali su da plate i dodatnih 225 miliona dolara u sklopu nagodbe kojom je obustavljena građanska parnica, rekao je Rozen.

  Nagodba ne isključuje mogućnost pokretanja građanskih i kaznenih prijava protiv poslovnih čelnika i radnika Purdue Pharme.

  U SAD je između 1999. i 2018. gotovo 450.000 ljudi umrlo od predoziranja ilegalnim i opijatima koji se mogu dobiti na recept, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE